Veď nás všetkých cez ňu raz povezú, tak nech vyzerá k svetu!

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. augusta 2022, 07:28

S troškou nadsádzky možno povedať, že nielen zámok vo Versailles má zlatú bránu. Od 25. júna máme na miestnom cintoríne v obci Banka tiež veľmi peknú „zlatú bránu“. O jej nový vzhľad sa postaral obyvateľ našej obce Peter Rehák.

Obyvateľ Banky urobil dobrý skutok - vynovil bránu na cintoríne (Autor: Tatiana Julinyová)

Najskôr bránu kompletne ošmirgľoval až na plech, umyl acetónom a po vyschnutí dvakrát celú natrel čiernou matnou farbou. Na záver ozdobné prvky pozlátil „zlátenkou“, ktorá sa používa na písmenká na náhrobných kameňoch, takže by mala dlho vydržať. Brána, ktorou sa vchádza na cintorín, teraz vyzerá ako vstup do zámku, preto tá asociácia so zámkom vo Versailles.

Dcéra Petra Reháka, Dagmar, dodala: „Ocino povedal, že táto brána je pre všetkých obyvateľov Banky, veď nás všetkých cez ňu raz povezú, tak nech vyzerá k svetu.“

Peter Rehák i jeho dcéra majú na svojom konte viacero záslužných skutkov. V máji zobral pán majster veľké záhradnícke nožnice a ostrihal konáre orechov na pozemku oproti cintorínu, pretože cez ne nebolo vidno dopravné značky. Pomáhala mu dcéra Daška. Na cintoríne bol pokazený ventil na vodu pri dome smútku. Voda stále kvapkala, preto vymenil „kohútik“ za nový, mosadzný, a kúpil tiež zelené krhly na polievanie. Označil ich nápisom cintorína a uložil k zdroju vody, lebo predtým tam boli len rozličné umelé fľaše z pracích prostriedkov. „Nech to trochu vyzerá,“ povedal si.

Touto cestou sa chceme veľmi pekne poďakovať Petrovi Rehákovi i jeho dcére za nezištnú pomoc pri skrášľovaní našej obce, prostredia, v ktorom žijeme. Veľmi si túto pomoc vážime.

Tatiana Julinyová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín