Bylinkárka radí: Dúška materina lieči choroby dýchacích ústrojov

  • Bylinkárka radí
  • 1. augusta 2022, 23:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví dúšku materinu.

Dúška materina má protivírusové, protibakteriálne a protiparazitické účinky. (Autor: Jerzy Opioła)

Dúška materina (Thymus serpyllum) je stará liečivá bylinka. Je drobná s plazivou pri zemi zdrevnatenou stonkou. Narastie do výšky 30 centimetrov. Listy má protistojné, väčšinou oválno-vajcovité. Drobné kvietky vyrastajú v praslenoch na vrcholoch stoniek s plochým horným a trojzárezovým dolným pyskom bledofialovej farby. Kvitne od mája až do septembra. Plod je zrastený zo štyroch guľovitých tvrdiek.

Dúška materina pochádza z Európy a zo Severnej Afriky. U nás ju nájdeme na slnečných lúkach, pastvinách a poliach. Ja ju mám vo svojej záhradke. V minulosti sa používala ako korenina do jedál. Zbieram kvitnúcu vňať dvakrát do roka. Dúška materina obsahuje látky, ktoré sú užitočné pre ľudský organizmus: éterický olej, triesloviny, minerálne soli, živicu, silice, flavonoidy, tymol, flavónové glykoidy a kyseliny.

Dnes aj v minulosti sa používa pri chorobách dýchacích ústrojov, účinkuje odkašliavajúco, pri kataroch horných dýchacích ciest a chronickej bronchitíde, astme, pri zápale pľúc, kŕčovitom a čiernom kašli, vhodná je aj pri všetkých chrípkach, pri bolestiach hlavy, pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka), tiež ju používam pri žalúdočných a črevných ochoreniach, má protiparazitecké pôsobenie, pri zápaloch močových ciest. Veľmi vhodná je pri menštruačných ťažkostiach, upokojuje a posilňuje organizmus, ako kloktadlo pri zápachu z úst, pri bolestiach krku a hrdla, zvonku sa používa na kožné vyrážky, akné, do kúpeľa pre deti a pre nervovo vyčerpaných ľudí, pri neurasténii, ochoreniach kĺbov, svalov a reume. Dúška materina má protivírusové, protibakteriálne a protiparazitické pôsobenie.

Pozor by si mali dať tehotné ženy a dlhodobo sa nesmie užívať pri ochorení štítnej žľazy.

Čaj z dúšky materinej

Potrebujeme: 50 g kvitnúcej vňate dúšky materinej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL dúšky materinej zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame dvakrát denne až do vyliečenia.

Kloktadlo

Potrebujeme: 1 PL kvitnúcej vňate dúšky materinej, 1/2 l vody

Postup: Vňať vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a prikryjeme. Varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme. Precedíme a počas dňa kloktáme. Kloktadlo je vhodné pri zápachu z úst, pri bolestiach krku a hrdla.

Tinktúra

Potrebujeme: 150 g čerstvej kvitnúcej vňate dúšky materinej, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Vňať opláchneme pod tečúcou vodou, nakrájame na menšie kusy, vhodíme do pohára a zalejeme alkoholom až po vrch. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Lúhujeme na parapete okna jeden mesiac, potom scedíme do fľašiek. Užívame 1 ČL trikrát denne.

Tinktúra sa používa pri chorobách dýchacích ústrojov, účinkuje odkašliavajúco, pri kataroch horných dýchacích ciest a chronickej bronchitíde, astme, pri zápale pľúc, kŕčovitom a čiernom kašli, vhodná je aj pri všetkých chrípkach, pri bolestiach hlavy, pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka). Tiež ju používam pri žalúdočných a črevných ochoreniach, má protiparazitecké pôsobenie, pri zápaloch močových ciest i pri menštruačných ťažkostiach.

Kúpeľ

Potrebujeme: 200 g čerstvej kvitnúcej vňate dúšky materinej, 3 l vody

Postup: Vňať vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník a prikryjeme. Varíme 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme. Kúpeľ je vhodný pri bolestiach kĺbov a svalov, pri reume, pre deti a nervovo vyčerpaných ľudí, pri neurasténii.

Vankúšik na spokojný spánok

Potrebujeme: 300 g sušenej kvitnúcej vňate dúšky materinej, vrecko 20×20 cm (dostať ho kúpiť aj v BIO predajniach)

Postup: Vňať nasypeme do vrecka a vrecko zašijeme. Pred spaním si ho dáme k hlave.

Vynikajúci liek

Potrebujeme: 150 g čerstvej dúšky materinej, 7 dl koňaku, 7 dl pohár

Postup: Dúšku materinu vhodíme do pohára a zalejeme koňakom až po vrch. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Necháme mesiac lúhovať na parapete okna. Precedíme, pridáme 1 PL medu, zamiešame vareškou a užívame dvakrát denne, pri silnom záchvate kašľa častejšie.

Sirup

Potrebujeme: 200 g čerstvej dúšky materinej, 1 l vody, 1 kg kryštálového cukru

Postup: Dúšku materinu vhodíme do hrnca s vodou, privedieme do varu, stíšime ohník, prikryjeme a varíme 15 minút. Necháme mierne vychladnúť, precedíme a pridáme 1 kg kryštálového cukru. Dáme znovu na sporák a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Užívame trikrát denne pri silnom kašli.

Masť

Potrebujeme: 150 g čerstvej dúšky materinej, 1/2 kg bravčovej masti, 10 g včelieho vosku, 1 PL bambuckého masla

Postup: Dúšku materinu opláchneme pod tečúcou vodou, nakrájame na väčšie kusy a vhodíme do hrnca, kde je bravčová masť, bambucké maslo a včelí vosk. Privedieme do varu, stíšime ohník a za občasného miešania pražíme 20 minút. Prikryjeme a 24 hodín lúhujeme. Potom cez gázu precedíme do pohárikov alebo nádobiek. Po vychladnutí odložíme do chladničky. Masťou potierame akné alebo iné vyrážky na tvári.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav