Uctili si generála Štefánika

Pri príležitosti výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika sa v Piešťanoch opäť po roku uskutočnila spomienková slávnosť. Priaznivci tejto významnej osobnosti našich dejín dorazili v sobotu 23. júla do mestského parku, kde sa v tamojšom Hudobnom pavilóne spievalo, tancovalo i prednášalo poéziu na jeho počesť.

Folkloristi zo Žita položili k pamätníku spomienkový veniec. (Autor: am)

Spomienkovú slávnosť pri príležitosti 142. výročia narodenia otvoril mužský cirkevný spevokol z Brezovej pod Bradlom, ktorý na pódiu vystriedal moderátor podujatia Štefan Bučko. Predniesol niekoľko veršov a na pódiu privítal primátora Piešťan Petra Jančoviča. Ten sa vyjadril, že spomínať na osobnosti, akou bol aj generál Milan Rastislav Štefánik, je dôležité, pretože je to kompas hodnôt, ktorý nám hovorí, kam smerovať. Pri spomienke na jeden z najvýraznejších generálových citátov „Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“ otvoril tému súčasnosti, a to dezinformácie a hoaxy. Prízvukoval dôležitosť hľadania pravdy v informáciách, a tiež šírenia pravdy a nie klamstiev a dezinformácií.

Na pódiu ho vystriedal riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, Vladimír Krupa. Porozprával o osobnosti M. R. Štefánika v súvislosti s piešťanským múzeom. „Hoci nájomcovia kúpeľov, predovšetkým Imrich Winter spolu so svojimi spolupracovníkmi, múzeum založili v roku 1928 ako etnografické, už 29. júna 1933 bola otvorená nová expozícia, v rámci ktorej bola samostatná časť venovaná pamiatke generála Štefánika. Táto časť vznikla tak, že Štefánikova matka a niektorí z jeho súrodencov darovali originálne predmety z pozostalosti piešťanskému múzeu s podmienkou, že múzeum sa bude o tieto predmety vzorne starať a pripraví samostatnú expozíciu,“ uviedol Krupa s tým, že išlo o úplne prvú expozíciu venovanú Štefánikovi na území Slovenska.

V roku 1948 bola expozícia zrušená, v roku 1968 bola pripravená krátka výstava predmetov, no skutočnú expozíciu pre vtedajšiu politickú situáciu obnovili až po roku 1989. „Zaujímavosťou je, že v tom nadšení sme najprv pripravili výstavu, kde sme dokonca dočasne zrušili jednu veľkú časť expozície – históriu piešťanských kúpeľov. Nemienili sme však ochudobniť múzeum o históriu kúpeľov, tak sme pristúpili k inému dispozičnému riešeniu a podarilo sa nám vytvoriť novú expozíciu. V roku 2019 bola reinštalovaná,“ doplnil Krupa a dodal, že originálne, ohrozené predmety, ako napríklad uniforma, boli postupne reštaurované. V súčasnosti má múzeum zapožičaný cenný predmet – fragment lietadla, ktorým sa Štefánik vracal do vlasti a zahynul v ňom. Bude tu vystavený do konca roka.

Návštevníkom sa prihovoril aj Pavol Masaryk, predseda Klubu Milana Rastislava Štefánika Piešťany, po ktorom sa okrem speváckeho zboru z Brezovej pod Bradlom predstavil aj domáci Folklórny súbor Žito.

Po skončení kultúrneho programu sa diváci presunuli k pamätníku generála, kde osadili spomienkový veniec a zaspievali pieseň Kto za pravdu horí. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina