Od akého veku začať učiť deti upratovať a zvládať ďalšie činnosti?

  • Inzercia
  • 29. júla 2022, 23:01

Akonáhle sa stanete rodičmi a vaše dieťa sa začne samé pohybovať po domácnosti, môžete sa rozlúčiť s tým, že budete mať stále upratané. Určite vtedy nejednému rodičovi napadne otázka, kedy je vlastne dobré začať učiť deti upratovať?

Autor: ZephyrMedia / Shutterstock.com

Začnite upratovaním hračiek

Logicky je najskôr dobré naučiť dieťa upratovať si hračky, keď sa s nimi dohrá. Dieťa by malo byť fyzicky a hlavne mentálne schopné tohto úkonu v období medzi 2. a 3. rokom života. Tým však povinnosti ešte len začínajú.

Medzi 3. a 4. rokom už by malo byť vaše dieťa schopné odniesť špinavú bielizeň do koša, či pomôcť vám, keď idete ustlať posteľ. Rovnako by malo byť schopné samostatne sa obliecť ak ide o jednoduchšie veci ako napríklad tepláčiky na gumičku, či pekné detské topánky na suchý zips. Aj osobnú hygienu by už malo z veľkej časti zvládať samé.

Pre školáka by malo byť upratovanie a pomáhanie v domácnosti samozrejmosťou

Keď je dieťa medzi 4. a 5. rokom, je ideálny čas naučiť ho odnášať odpadky do koša a popritom mu vštepovať základy separácie. Rovnako môže odnášať po sebe špinavý riad, či zalievať kvietky (pre istotu tie menej náročné na starostlivosť).

Čo sa riadu týka, od 6 rokov vám môže vaše dieťa pomáhať aj s jeho umývaním, zároveň by malo byť schopné po sebe pozametať. Jednoduché pokrmy si môže už aj samé pripravovať a k tomu prestrieť stôl. Keďže je to vek nástupu do školy, bude si to vyžadovať nový detský nábytok, aby malo priestor na učenie sa a robenie domácich úloh a taktiež priestor pre všetky školské pomôcky, ktoré taktiež musia byť vždy upratané.

Od 8 rokov už môžu deti obsluhovať jednoduché domáce spotrebiče, vyložiť a potriediť nákup, prípadne (ak máte v blízkosti domova potraviny) urobiť malý nákup aj samostatne. Toto a vyššie uvedené veci by mali byť bežnou súčasťou ich životov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava