Ivan Krasko by mal 146 rokov, jeho tabuľa má šesťdesiat

Ak zaparkujete na „veľkom“ parkovisku na Nálepkovej ulici v Piešťanoch, pričom vás kroky zavedú smerom ku Kolonádovému mostu po nábreží Váhu, budete míňať Pamätnú izbu Ivana Krasku. Kedy naposledy ste do nej vstúpili?

Foto: am

Pamätná izba sa nachádza v dome, kde významný básnik a národný umelec Ivan Krasko žil na sklonku svojho života v rokoch 1943-1958. Len pár rokov po jeho smrti, 19. mája 1962, sa okolo domu zišlo početné obecenstvo. Na dom totiž slávnostne osadili pamätnú tabuľu s textom: „V tomto dome žil národný umelec – básnik Ivan Krasko, vlastným menom dr. inž. Ján Botto, 1876 -1958, tvorca modernej slovenskej lyriky.“ Slávnostnú reč o Kraskovom živote a diele podľa kroniky predniesol básnik Andrej Plávka. Nábrežie Váhu medzi Kolonádovým a Krajinským mostom bolo pomenované ako Nábrežie Ivana Krasku.

Pamätná izba bola otvorená o dekádu neskôr, 12. júla 1976, pri príležitosti 100. výročia narodenia básnika. Ako uvádza Balneologické múzeum Imricha Wintera, ktoré expozíciu prevádzkuje, pamätná izba bola vybudovaná v spolupráci s Kultúrnohistorickým odborom Matice slovenskej v Martine a veľkú zásluhu na jej vzniku mal vtedajší riaditeľ múzea Elemír Čelko. Po roku 1989 bola expozícia za spolupráce múzea a manželov Ladislava a Evy Mňačkovcov (dcéry I. Krasku) reinštalovaná.

Expozícia má dve časti. Prvá približuje básnikov život a dielo prostredníctvom dokumentov, fotografií a trojrozmerných predmetov viažucich sa k osobe básnika a jeho rodine. Približujú nám jeho dielo a život – rodičov, rodisko a štúdiá, začiatky publikačnej činnosti, priateľov a známych, kontakty s ľuďmi zo sveta krásnej literatúry, neľahké obdobie prvej svetovej vojny, politickú činnosť za I. ČSR, ocenenia dokumentujúce jeho profesijné (chemik) i umelecké (básnik) kvality, rodinný život i život v starobe.

Druhá časť expozície – dve miestnosti, teda pracovňa a spálňa – je zariadená tak ako za básnikovho života. Pozoruhodná je najmä pracovňa s bohatou knižnicou, v ktorej sú mnohé knihy s venovaním od Kraskových priateľov a obdivovateľov – najmä básnikov, spisovateľov, prekladateľov a literárnych kritikov. Sú v nej zastúpené i vydania Kraskových básní i knihy o ňom a jeho tvorbe. Písací stôl pri okne s nádherným výhľadom na rieku Váh a časť Kúpeľného ostrova je lákadlom pre oči.

Zaujímavé sú mnohé osobné predmety, drobnosti: rodokmeň, obraz rodného domu, drobné, ale esteticky riešené secesné bytové doplnky, básnikov portrét od známeho slovenského herca Františka Zvaríka (Kraskovho zaťa). V interiéri nechýbajú diela známych výtvarných umelcov: obrazy od Janka Alexyho, Martina Benku;, Aurela Kajlicha, Maje Dusíkovej, Jozefa Šturdíka, plastiky od Františka Gibalu, Františka Úprku, Jozefa Kostku, Ladislava Poláka a Tibora Bártfaya.

Básnické dielo Ivana Kraska bolo zdrojom inšpirácie pre hudobných skladateľov, maliarov a ilustrátorov, jeho poézia preložená do svetových jazykov vzbudila ohlas v zahraničí.

Pamätná izba je otvorená vždy v utorok až piatok od 10. do 15. hodiny alebo v sobotu od 13. do 18. hodiny. Prístupná býva aj počas špecifických podujatí ako Noc múzeí a podobne.

zdroj: balneomuzeum.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava