V okolí jadrových elektrární dostanú občania nové jódové profylaktiká

  • Kraj / Piešťany / Región
  • 28. júla 2022, 15:15

Výmena jódových profylaktík v mestách a obciach v okolí jadrových elektrární Jaslovské Bohunice (pre územie v okruhu s polomerom 21 km) a Mochovce (územie o polomere 20 km) sa začne 1. augusta a potrvá do konca roka. Informuje o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Ilustračné foto (archív red)

Výmena sa dotkne asi 224 obcí a miest a 460-tisíc obyvateľov. Distribúciu profylaktík koordinuje Ministerstvo vnútra SR v spolupráci so Slovenskými elektrárňami (SE) a. s. Naposledy sa konala výmena profylaktík v roku 2017, pravidelná výmena sa realizuje každých 5 rokov. Povinnosť zaobstarať jódové tabletky pre svojich zamestnancov a obyvateľov v okolí elektrární a ďalšie určené osoby, na vlastné náklady v zmysle platnej legislatívy, má prevádzkovateľ – spoločnosť Slovenské elektrárne.

Profylaktiká nie sú určené na bezprostredné užitie. Užitie tabliet obsahujúcich stabilný jód blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou, z tohto dôvodu sa tablety použijú len v prípade radiačnej havárie na výzvu kompetentných orgánov, v dávke určenej pre jednotlivé vekové kategórie.

„Prípravok jódovej profylaxie – jodid draselný je v Slovenskej republike registrovaný ako liečivo, preto dôrazne upozorňujeme, že jódové tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu po úniku plynného rádioaktívneho jódu do ovzdušia,“ upozorňuje vedúca odboru radiačnej ochrany UVZ SR Veronika Drábová.

„Rezort vnútra ako spolukoordinátor distribúcie profylaktík zriadil na tento účel dva distribučné sklady, z ktorých sa budú vydávať príslušné počty balení pre obce/mestá a osobitne pre určené inštitúcie. Sme pripravení byť maximálne súčinní,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Výmena sa týka viacerých skupín občanov vrátane detí s trvalým a aj registrovaným prechodným bydliskom v obci, ako aj osôb, ktorým už bolo poskytnuté dočasné útočisko v obci. Z dôvodu zabezpečenia dostatočnej rezervy bola celková potreba zabezpečenia tabletami navýšená o 10 percent.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava