Nadrozmerný odpad podľa NDS nepatrí do kontajnerov na diaľničných odpočívadlách

  • Spravodajstvo
  • 28. júla 2022, 15:35

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje vodičov, aby nedávali nadrozmerný odpad do kontajnerov na diaľničných odpočívadlách.

Ilustračné foto. (Archív red)

„Jún, júl a august, to sú mesiace, kedy na odpočívadlá navážajú motoristi aj odpad z domácností, chalúp či zo záhradky. Krabice, nadrozmerné smeti, komunálny odpad vo veľkých vreciach či priemyselný odpad však na odpočívadlo nepatria. Na to sú skládky a zberné dvory. Chceli by sme apelovať na motoristov, aby tento priestor neznečisťovali a nespôsobovali tak diskomfort ostatným návštevníkom odpočívadiel,“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Počas dovolenkovej sezóny na odpočívadlá zavítajú aj motoristi, ktorí po zvyšok roka bežne služby odpočívadiel nevyužívajú alebo ich využívajú len sporadicky. Takisto je vyššia návštevnosť zo strany zahraničných motoristov. „Chceli by sme sa vyhnúť tomu, aby sa poriadkumilovní návštevníci odpočívadiel cítili počas zastávky nepríjemne. Apelujeme na motoristov, aby na odpočívadlách nevyhadzovali odpad, ktorý tam nepatrí. Znemožňujú tak motoristom odhodiť bežný spotrebný odhad, keďže nadrozmerný odpad kontajner veľmi rýchlo naplní,“ informuje Žgravčáková.

Medzi najčastejšie typy zvážaného odpadu, ktorý by nemal byť v kontajneroch na odpočívadlách patrí napríklad stavebný, objemný ako skrine a stoličky, priemyselný, pneumatiky alebo napríklad spotrebiče. „Veľké čierne kontajnery na našich odpočívadlách sú určené na komunálny odpad. Zákon pritom hovorí, že komunálny odpad nezahŕňa smeti z výroby, poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, rybárstva, zo septikov, kanalizačnej siete, čistiarní a ani vozidlá, stavebný odpad či odpad z demolácií. Ďalej upozorňujeme, že ak motorista odloží odpad vedľa nádoby, dopúšťa sa porušenia zákona, legislatíva to totiž vníma ako zakladanie čiernej skládky,“ dodala hovorkyňa NDS.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila