Krojovaný Anna bál roztancoval tropické Piešťany

Vonku bolo horúco ako v pekle, ale ani tropické horúčavy neodradili folkloristov z rôznych kútov Slovenska i Čiech, aby sa vyobliekali
do nádherných ľudových odevov regiónu, ktorý reprezentujú, a prišli sa do Piešťan zabaviť na Krojovaný Anna bál.

So spevom kráčal sprievod od Námestia slobody do Kursalonu. (Autor: vd)

Ich pozitívna energia pritiahla na oblohu zopár mrakov od západu, takže vzduch sa na niekoľko desiatok minút ochladil. Bolo to ako na objednávku organizátorov podujatia zo združenia Cesta pomoci. Sem-tam padla kvapka i do sprievodu, ktorý sa so spevom i muzikou vybral z Námestia slobody do Kursalonu.

Práve na námestí sa totiž konala prezentácia súborov, predchádzal jej krst knihy Čarovné Piešťany a okolie. Každá skupina zaspievala, zahrala dve-tri skladby, ľudia, ktorí sa vôkol zhromaždili, odmeňovali účinkujúcich potleskom a spevom.

V kaviarni pod lipou sa to vyfarbilo krojovankami, ba sedel tu aj primátor mesta Peter Jančovič a trnavský župan Jozef Viskupič. Program uvádzala Zita Bruncková zo speváckej skupiny Povoja z Piešťan. Roky moderátorskej praxe zúročila v milých a vtipných komentároch. V závere vystúpení na námestí pozvala všetkých prítomných do krojovaného sprievodu. To už bola obloha zatiahnutá a na dlažbu cuplo niekoľko dažďových kvapiek. Folkloristi mali ruky hore a spievali odušu, keď prechádzali centrom cez Winterovu ulicu okolo fontán do mestského parku a odtiaľ do Kúpeľnej dvorany.

V čele sprievodu, ktorý mal dve zastávky – na korze a pri fontáne páv, kráčali harmonikári, heligonkári a gajdoši. „Bol to mix muzikantov zo všetkých súborov, ktoré do Piešťan prišli,“ uviedla Bruncková. Zároveň vymenovala súbory, ktoré do nášho mesta prišli šíriť tradície svojich predkov, aby ich uchovali pre ďalšie generácie: „Na bále účinkovali Folklórna skupina Lingov Košice, Gajdošskí trogári z Veľkého Zálužia, fujarista Pavol Tomko z Malého Ruskova od Trebišova, Tomkovci a Sojkovci zo Zemplína, ženská Folklórna spevácka skupina Harčarki z Pozdišovec a Gajdoši z Kopanic zo Starého Hrozenkova.”

Okolo tancujúcich folkloristov sa v meste zhromažďovali desiatky ľudí, Arabi, ktorí sa liečia v kúpeľoch, si ich fotili, ochotní tanečníci im aj zapózovali. Na vyzvŕtanie trnavského župana a piešťanského primátora mali patent hostiteľky podujatia. Chlapov nijako nešetrili a oni im zato s úsmevom slávnostne otvorili v Kúpeľnej dvorane Krojovaný Anna Bál 2022. Folklórny program mal názov Zem spieva a Piešťany s ňou. K folkloristom sa pridali nielen domáci, ale aj turisti z Trenčína a Spišskej Novej Vsi. Milo prekvapili country tancami tanečníčky z AkSenu.

Do tanca dlho do noci vyhrávala kapela Lekárovcov z Drahoviec. Ľudia sa bavili a dážď, ktorý visel nad Piešťanmi, sa pobral smerom k Hlohovcu a Trnave. Ochladilo sa len na pár potrebných hodín ďalšieho vydareného ročníka Krojovaného Anna bálu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava