Bylinkárka radí: Slnečnica má liečivé kvety aj listy

  • Bylinkárka radí
  • 26. júla 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví slnečnicu ročnú.

Nasušené kvety slnečnice možno použiť na čaj, tinktúru i masť. (Autor: Frank Vincentz)

Stonka slnečnice ročnej (Helianthus annuus) môže dorásť až do výšky troch metrov. Koreňový systém je mohutný a bohato rozkonárený. Prijíma vodu a živiny z hlbších vrstiev pôdy, dobre preto odoláva suchu. Stonka je odspodu obrastená veľkými srdcovitými listami. Výrazné jazykovité kvety žltej farby na okrajovej časti úboru slúžia na prilákanie hmyzích opeľovačov. Slnečnica kvitne od júna do októbra. Plod je nažka.

Slnečnica ročná sa pestuje po celom svete ako olejnina a krmivo pre zvieratá. Pochádza zo Severnej Ameriky. V listoch sa nachádza karotén, flavonoidy. V kvetoch flavónové glykozidy, organické kyseliny, horčiny a iné látky. Semená obsahujú bielkoviny, triesloviny, organické kyseliny a značné množstvo oleja.

Nasušené kvety slnečnice používam na čaj, tinktúru a masť. Zo semien sa lisuje kvalitný slnečnicový olej. Listy spotrebujem pri skleróze, silnom a dlhotrvajúcom kašli, pri zápaloch priedušiek, hnačkách, nadúvaní, nachladnutí, pri nervových poruchách a chorobách i zápale žalúdka. Slnečnica sa používa proti vápenateniu tepien – skleróza, proti horúčke, podporuje chuť do jedla a trávenie, zvyšuje produkciu tráviacich štiav, má močopudné i upokojujúce pôsobenie. Obsahuje tiež protikarcinogénne a sklerotické látky.

Čaj zo slnečnice ročnej

Potrebujeme: 50 g sušených listov slnečnice ročnej, 1/4 l vody

Postup: 1 ČL listov zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát za deň alebo podľa potreby. Čaj je vhodný pri kašli, zápale priedušiek, zápale žalúdka, nadúvaní.

Tinktúra

Potrebujeme: 50 g čerstvých kvetov slnečnice ročnej, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Kvety vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Na parapete okna lúhujeme jeden mesiac. Potom scedíme cez gázu do iného pohára, ktorý tiež uzavrieme. Užívame 1 ČL trikrát denne. Tinktúra je vhodná pri nachladnutí, pri nervových poruchách a chorobách.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov slnečnice ročnej, 1/2 kg bravčovej masti, 10 g včelieho vosku, malé poháriky alebo nádobky

Postup: Všetko vhodíme do kastrólika a privedieme do varu, potom stíšime oheň a na miernom plameni pražíme za stáleho miešania 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a lúhujeme 24 hodín. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárikov alebo nádobiek. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Masťou si natrieme handričku a priložíme na zapálený žalúdok (mierne ju prihrejeme), obklad sa najlepšie robí na celú noc. Masť priložíme aj na srdcový sval (nezahrievame), vyložíme si nohy a relaxujeme.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín