Fotonávrat: Živý šach prilákal divákov pred kino i na Kúpeľný ostrov

Neváhali zlikvidovať aj kráľovnú! Súčasťou medzinárodného turnaja v šachu Slovakia Open 2022, ktorý sa v uplynulom týždni konal v Piešťanoch, bola i výnimočná šachová exhibícia. V sobotu 16. júla sa najprv pred kinom Fontána a neskôr pred hotelom Balnea Esplanade rozohrala šachová partia v životnej veľkosti.

Partiu šachu si diváci užili aj pred kinom Fontána. (Autor: am)

Ako prví nastúpili hlavní aktéri – veľmajstri šachu, ktorí rozohrali šachovú partiu na štandardnej hracej ploche. Vedľa nich však bola už pripravená šachovnica s veľkosťou 9×9 metrov, kde každučký ťah kopírovali živé figúrky. Stolová hra sa tak zmenila na hru na život a na smrť.

Tridsaťdva dobovo oblečených rytierov, dám, kráľov, pešiakov a ďalších v podaní agentúry Hector z Trnavy sa do svojich úloh vžilo naplno. Strelci napriahli kuše, kráľovné nechali svoje obete napiť sa otráveného vína, králi tasili meče. Živý šach bol nielen hrou, ale aj dobovým predstavením, sprevádzaným hovoreným slovom a hudbou.

Jednu šachovú partiu si Piešťanci mohli vychutnať pred kinom Fontána už popoludní. Podvečer sa nadrozmerná šachovnica presunula na Kúpeľný ostrov, kde bola exhibícia spojená aj s kultúrnym programom a občerstvením. Ako prvý pred hostí predstúpil s príhovorom indický veľvyslanec. Medzinárodný šachový turnaj Slovakia Open Piešťany 2022, v rámci ktorého sa Živý šach uskutočnil, je totiž výnimočný tým, že sa na ňom zúčastnilo až 11 indických šachistov. Celkovo sa ho zúčastnilo takmer 130 hráčov z 13 krajín sveta.

Veľvyslanec Shri Vanlalhuma v príhovore uviedol, že šachovnica je najlepším miestom na súboj, pretože mimo nej sú všetci priateľmi. Primátor Piešťan Peter Jančovič doplnil, že šach učí človeka strategickému mysleniu a je skvelé mať v spoločnosti viac ľudí, ktorí vidia za roh a vedia predvídať niekoľko ťahov dopredu.

V rámci kultúrneho programu sa predstavil Martin Brxa, výrobca tradičných ľudových predmetov, napríklad fujár. V kroji zahral na rôznych druhoch dychových nástrojov a ukázal tiež, ako sa používa bič. Po skončení šachovej partie sa začala after party s dídžejom a občerstvením.

Podujatie nepriamo nadväzuje na šachovú minulosť Piešťan, kde sa v roku 1912 na prvom turnaji tohto druhu zúčastnilo osemnásť hráčov a víťazom sa stal Gejza Maróczy. Na turnaji sa stretlo niekoľko významných šachistov svojej doby na čele s Akibom Rubinsteinom. Prvé oživenie histórie tohto typu sa uskutočnilo vlani v lete. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava