Recykel má svoje piate pokračovanie

Umelecké diela piešťanskej výtvarníčky Nadeždy Ábelovej-Mikolášikovej sú prístupné verejnosti vo Výstavnej sieni Domu umenia. Pod spoločným výstavným názvom Recykel 5 ich uviedla autorka počas slávnostnej vernisáže.

Nadežda Ábelová-Mikolášiková (Autor: am)

Výstava nesie podtitul Posaďte sa, prosím. „Keď som niekam odchádzala, piešťanská babička mi povedala – Nadenka, posaď sa a ja sa za teba pomodlím. Česká babička mi povedala – Naďo, posaď se, abys nám neodnesla spaní,“ priblížila vznik podtitulu Nadežda Mikolášiková, ktorej mamička pochádzala z Českej republiky a otec z Piešťan. Do Výstavnej siene Domu umenia priniesla výtvarníčka, ktorá v roku 1990 otvorila prvú súkromnú galériu v Piešťanoch, diela staršieho i novšieho dáta. „Priniesla som sem veci od roku 1964. Najstarším vystaveným obrazom je akt,“ dodala autorka výstavy. Najstaršie vystavované dielo sa nachádza po ľavej strane ako prvé inštalované vo výstavnej sieni.

Výtvarníčka dlhé roky pracovala v priemysle. „U nás sa nič nevyhadzovalo. Mama aj dedo žili veľmi šetrne a do dnešného dňa máme plný dom rôznych rekvizít. Bolo mi preto ľúto nevyužiť príležitosť, tak som sa rozhodla predĺžiť život jednotlivým súčiastkam, veciam. Nekupovala som plátna, rámy, začala som tvoriť z predmetov, ktoré sme mali v domácnosti,“ prezradila pôvod vzniku diel.

Tým, že je Mikolášiková vojnová polosirota, trápi ju situácia v susednej Ukrajine. „Vyjadrila som sa k tejto hroznej dobe a reflektujem to holubicou mieru a dvomi krížmi – jeden je ubolený, druhý venovaný láske,“ doplnila informácie o vystavených dielach.

Na výstave nájdete tiež pútavé maľované stoličky so stolom a paravánom, ale aj zrkadlo, ktoré zrkadlí dobu. „Som veľmi rada, že vás tu môžem privítať a poprajme si, aby sme v mieri dožili ešte aspoň sto rokov,“ dodala na záver výtvarníčka, ktorej k nedávnemu životnému jubileu prajeme všetko najlepšie.

Výstavu si vo Výstavnej sieni Domu umenia Piešťany môžete pozrieť do 21. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav