Ako sme v drahovskej škole zachránili sokola

  • Mladí dnes / Školy / Región
  • 18. júla 2022, 06:58

V piatok 15.júla sme mali na našom školskom dvore nepozvaného návštevníka. Obyčajný letný pracovný deň, kedy sa v čase prázdnin čistí a robia sa úpravy aj vonkajšieho prostredia, ktoré by boli ťažšie v čase prevádzky, sa stal zrazu výnimočným.

(Autor: Mgr. Nataša Pažitná)

Sme škola zameraná na environmentálnu výchovu, vo vonkajšom areáli  máme zriadený environmentálny chodník a tematicky zamerané hrové prvky, ktoré často prilákajú našich žiakov i v letných mesiacoch. A tak sa stalo, že Adam Novák, žiak tretieho ročníka, so svojimi kamarátmi spozoroval ležiaceho vtáka. Možno práve to zachránilo život vysilenému vtáčaťu, ktoré nemohlo vzlietnuť. Okamžite sme telefonicky kontaktovali ochranárov.

Po zaslaní fotografickej správy nám potvrdili náš predpoklad,   že ide  o sokola myšiara, dravca z čeľade sokolovitých, ľudovo nazývaného poštolka.  Následne sme oslovili  Správu chránenej krajinnej oblasti  Malé Karpaty v Modre.  Ochotný zoológ Mgr. Viliam Vongrej neváhal  a pohotovo prišiel do Drahoviec. Predtým nás telefonicky  inštruoval ako  zaobchádzať s poraneným sokolom. Po príchode skonštatoval, že sokol má poranené krídlo brániace mu v lete, vysvetlil nám predpokladaný postup pri jeho záchrane, obohatil naše poznatky. Zároveň preskúmal koruny stromov na našom školskom dvore, nič však nenaznačovalo tomu, že by sokol hniezdil práve u nás. Pravdepodobne včas vyletel z hniezda a na svojej prvej ceste sa zranil.  

Sokol myšiar ako jeden z chránených druhov je známy  svojím trepotavým letom, mláďa opúšťa hniezdo vo veku 30dní. Pán Vongrej nás informoval, že sokolíka umiestni do záchrannej stanice zranených a osirelých voľne žijúcich zvierat Havran v Ratnovciach, kde sa mu dostane ošetrenia a rekonvalescencie , aby sa neskôr mohol vrátiť do prírody.

PhDr. Miroslava Rojková, riaditeľka školy

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek