V piešťanskej Elektrárni predstavili jedinečné vynálezy

Najmenší prídu s nápadom na vynález, najstarší vytvoria návrh, strední ho zrealizujú. Takto znie v skratke koncept vzdelávacieho programu MyMachine, ktorého výsledky školy prezentovali v piešťanskej Elektrárni. Do programu sa zapojila aj Stredná odborná škola technická z Piešťan.

Deti si vyskúšali zrýchľujúce tenisové topánky. (Autor: am)

MyMachine je vzdelávací program rozvíjajúci tvorivé myslenie detí a mládeže. Spolupracujú pritom tri úrovne – základné, stredné odborné a vysoké školy. Deti a mladí ľudia sa učia pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať či tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. Program prebieha počas jedného školského roka a má tri fázy.

Najprv príde myšlienka. Deti na základných školách vo veku od 6 do 12 rokov vymýšľajú a prezentujú formou kresieb svoje vysnívané vynálezy. Potom príde na rad realizácia konceptu. V tejto fáze sa návrhu vynálezov venujú mladí ľudia – študenti vysokých technických škôl a produktového dizajnu. Detské kresby menia na funkčné koncepty, najlepšie návrhy sú následne spracované do plánov, schém a modelov. V poslednej fáze sú technické výkresy a rozpracované riešenia odovzdané študentom stredných odborných škôl technického zamerania. Tí vytvoria skutočné prototypy vynálezov v spolupráci s deťmi, ktoré ich vymysleli, a s vysokoškolákmi, ktorí navrhli dizajn.

Študenti vysokých škôl a univerzít získajú praktickú skúsenosť, ktorá simuluje ich budúce zamestnanie, a to vrátane obmedzení vo forme rozpočtu a termínov. Študenti stredných odborných škôl získavajú praktické skúsenosti z výroby prototypu. Deti zo základných škôl sa učia, že svojimi nápadmi môžu aktívne prispievať spoločnosti.

V tomto roku mladí zrealizovali štyri vynálezy – Tenisovú výhru, Funny Bone, Matematikára Huga a Superskladač, na ktorom sa podieľali študenti zo Strednej odbornej školy technickej v Piešťanoch.

Superskladač vznikol tak, že 11-ročná Lea zo Základnej školy v Nitre pôvodne navrhla skriňu, ktorá by jej majiteľovi vybrala oblečenie a následne ho vyprala, vyžehlila a poskladala. Vysokoškolský tím sa zameral na jeden aspekt návrhu – skladanie. A tak navrhli mechanický skladač oblečenia. Keď koncept prezentovali základnej škole, deťom sa veľmi páčil a vymysleli mu meno Superskladač. Prototyp vyrobili šikovní študenti z piešťanskej technickej školy. Pri realizácii sa stretli s viacerými problémami, a to s nie celkom adekvátne navrhnutými motorčekmi či časovou tiesňou, a tak museli do procesu zahrnúť viaceré mozgy, aby vedeli vyrobiť funkčný Superskladač. „Doklepnúť“ sa im ho do konkrétneho termínu predstavovania vynálezov napokon nepodarilo, no keďže vedeli určiť, kde je problém, bolo len otázkou času a zdrojov materiálov, kedy Superskladač sfunkčnia.

Realizátormi prototypu boli Marek Besedič, Lukáš Kollár, Denis Buška, Adam Pavelka, Vladimír Šteruský, ktorí zhotovovali všetky časti. Pomáhali im pedagógovia Jozef Pramuka a Martin Besedič.

V Elektrárni študenti ukazovali aj ostatné prototypy. Tenisová výhra zahŕňala zrýchľujúce tenisové topánky, raketu so silným odpalom a ešte aj prenosné WC, aby tenisti nestrácali čas odbiehaním z kurtu. K topánkam dizajnérky navrhli podrážky s listovou pružinou a na tenisovú raketu navrhli namiesto klasického úpletu použiť materiál z trampolíny. Funny Bone je hlavolam pre psy. Ide o ťahaciu hračku – ak pes potiahne za jednu kosť, vypadnú mu psie dobroty, pri potiahnutí za inú sa nestane nič. Počas predstavenia prototypu študenti naplnili vynález lentilkami a za kosť ťahali deti zo základných škôl. Matematikár Hugo tvorí príklady a ukazuje, či boli správne vypočítané.

MyMachine je medzinárodný program. Vznikol v Belgicku a v súčasnosti sa realizuje v šiestich krajinách sveta vrátane Juhoafrickej republiky, Slovinska, Portugalska a Nórska. Na Slovensku ho od roku 2016 zastrešuje Karpatská nadácia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela