Tip na výlet: Astrovlak spojí pozorovanie nočnej oblohy s jazdou na historickej lesnej úzkokoľajke

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 13. júla 2022, 07:05

Obľúbený Astrovlak, ktorý spája nostalgickú jazdu na Čiernohronskej železnice po lesnej úzkokoľajke s pozorovaním nočnej oblohy, bude vypravený aj počas tejto letnej sezóny.

Astrovlak za krásami nočnej oblohy bude vypravený už piaty rok po sebe. (Autor: horehronie.sk)

Ako v tlačovej správe informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, pozorovanie hviezdneho divadla na nočnej oblohe v obkolesení čiernobalockých hôr Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline sa uskutoční v dvoch termínoch – 20. júla a 17. augusta. Návštevu je potrebné vopred rezervovať na stránke www.horehronie.sk.

„Astrovlak za krásami nočnej oblohy bude vypravený už piaty rok po sebe. Každým rokom je oň čoraz väčší záujem, pričom podujatie vždy láka veľké množstvo turistov nielen z Horehronia, ale aj z iných regiónov Slovenska,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Pozorovaniu hviezdneho divadla za pomoci profesionálnych ďalekohľadov predchádza astronomická príprava v horárni, ktorá je súčasťou Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Prednáška sa každoročne koná pod vedením odborníkov z Hvezdárne v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom.

„V jej úvode návštevníkom predstavia prezentáciu o vesmíre, jeho vzniku, ako aj možnosti pozorovania samotnej nočnej oblohy. Každý účastník si môže počas podujatia odskúšať jej pozorovanie voľným okom, tiež sa naučí, čo všetko je možné vidieť na oblohe, ako sa dá za pomoci hviezd orientovať v prírode a, samozrejme, na záver sa všetkým naskytne príležitosť si odskúšať pozorovanie nočného divadla za pomoci profesionálneho astronomického ďalekohľadu,“ dodala výkonná riaditeľka.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav