Rakovice: Na parádnej rozlúčke s krúžkami tanec i koncert

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 13. júla 2022, 07:01

V Rakoviciach zažili školáci, pedagógovia či vychovávatelia, ale aj rodičia a sympatizanti školy parádne ukončenie krúžkovej činnosti. Slávnosť sa konala v piatok 1. júla za hasičskou zbrojnicou. Horúce popoludnie prilákalo pod prístrešky s lavicami a stolmi množstvo ľudí zo štyroch obcí – Rakovíc, Veselého, Dubovian a Boroviec. Čakal ich bohatý kultúrno-spoločenský program s vystúpeniami školákov rozmanitých krúžkov a koncertom kapely CoverAge.

Tanec v podaní talentovaných žiačok Centra voľného času v Rakoviciach. (Autor: vd)

Už dlhé roky je dušou tunajšieho centra voľného času jeho zástupkyňa Katarína Rafajdusová. Tejto dáme patrila poklona starostu obce Dušana Daloša nielen za iniciatívu pri zrode centra, ale aj za takmer sedemnásťročnú spoluprácu, ale najmä za deti, ktoré v rámci krúžkov škola i centrum vychovali: „Absolútne som neočakával, že to bude také super a pôjde to tak ľahko. Ale poviem vám, že to také bolo. No postupom času sa stále viac presviedčam, aké je ťažké udržať toto zariadenie pri našej škole. Ale spolu s poslancami obecného zastupiteľstva a kolegami z okolitých obcí – Veselého, Boroviec a Dubovian – sa snažíme centrum udržať v tejto na finančnú stránku náročnej dobe.“

Starosta zároveň oficiálne uviedol novú riaditeľku tunajšej základnej školy aj centra voľného času Denisu Benedikovičovú. Katarína Rafajdusová, ktorá moderovala celú slávnosť, zaželala novej riaditeľke „veľa síl, vytrvalosti, odvahy a tiež dobrých spolupracovníkov“.

Denisa Benedikovičová poďakovala za kvety od starostu aj za zvolenie do funkcie a prihovorila sa kolegom, deťom a ich rodičom. Na slávnosti predstavili i novú zástupkyňu školy Annu Kalašovú. Starosta si potom k mikrofónu zavolal dvoch talentovaných kolkárov, ktorí majú na svojom konte majstrovské tituly z prestížnych súťaží, a vyjadril im podporu.

V Centre voľného času v Rakoviciach pracuje každoročne množstvo záujmových útvarov a krúžkov. Deti rozvíjajú svoje schopnosti v angličtine, v streľbe, vo futbale, v speve i hre na gitare či harmonike, v tancovaní moderných i folklórnych tancov, hrajú kolky, venujú sa dramatickému umeniu, gastronómii, floristike i aranžovaniu, obľúbený je dievčenský klub a množstvo užitočnej práce pri organizovaní akcií školy aj centra vykonávajú členovia Klubu kontakt. Novinkou je ukrajinsko-slovenský krúžok. Netreba zabudnúť ani na Klub surikata.

Za každým krúžkom či aktivitou stojí zodpovedný dospelák, ktorý ich vedie. A práve pedagógom a vedúcim jednotlivých útvarov smerovalo poďakovanie, kvietok a spomienkový darček. Ocenenie a poďakovanie patrilo aj všetkým, ktorí centru voľného času pomáhajú a venujú svoj čas i energiu.

Aby bol program vyvážený, oficiality a príhovory sa striedali s tancom, piesňami i scénkami. A tak mohli diváci sledovať dramatizácie Tri prasiatka a Popolnica, potleskom ocenili moderný aj folklórny tanec v podaní zverenkýň Emmy Kleinovej a Lívie Ruľákovej, vypočuli si talentovanú speváčku Simonu Boórovú, ktorá hrala na harmonike, tiež gitarovo-spevácke vystúpenie žiačok pod vedením Pavla Krátkého a dynamický tanec v podaní víťaziek Playback show.

Kým program plynul k úspešnému záveru, na pódiu sa pripravovala kapela CoverAge. Na trávniku si pinkali loptu malí futbalisti a o ešte väčší kus ďalej sa roztočili kolotoče, rozbehli autíčka, otvorila strelnica. To sa už mladí aj tí skôr narodení chystali na hody. Po občerstvení, ktoré organizátori slávnostného ukončenia krúžkovej činnosti pripravili pre rodičov detí i samotných školákov z Rakovíc, Veselého, Boroviec či Dubovian, zazneli prvé tóny rockovej kapely a ľudia sa začali baviť.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof