Bylinkárka radí: Čistec lesný zastavuje krvácanie

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví čistec lesný.

(Autor: Franz Xaver)

Čistec lesný (Stachys sylvatica) – aj táto zabudnutá bylinka bola dobre známa v stredoveku, keď sa používala na zastavovanie krvácania z rán. Čistec rastie vo vlhkých lesoch. Táto trvalka dorastá do výšky 80 centimetrov. Byľ má priamu, jemne chĺpkatú s vrúbkovanými špicatými listami, listy sa podobajú na listy žihľavy. Kvietky má pyskaté, ružovofialové alebo fialové. Celá bylinka má prenikavý pach. Kvitne v júni až júli, keď je aj doba zberu kvitnúcej vňate.

Čistec lesný obsahuje cholín, betaín, stachidrín, alantoín, triesloviny, kyselinu tanovú, vitamíny a iné. Vďaka betaínu a cholínu má priaznivý vplyv na činnosť pečene, ciev a stav pokožky. Čistec pôsobí upokojujúco, upokojuje podráždenú nervovú sústavu a srdcovú činnosť, znižuje tlak krvi, zastavuje krvácanie, lieči prostatu a zapálené močové cesty. Pri vonkajšom použití, napríklad kúpele či omývanie rán, ranu rýchlejšie vyčistí a zahojí.

Čistec sa nesmie užívať dlhodobo a vo veľkých dávkach. Pri predávkovaní môže nastať nevoľnosť. Ľudia po infarkte myokardu môžu začať užívať čistec minimálne dva mesiace po príhode, deti do 12 rokov a tehotné ženy po porade s lekárom alebo so skúseným bylinkárom.

Odvar

Potrebujeme: 1 ČL vňate čisteca lesného, 3 dl vody

Postup: 1 ČL vňate zalejeme 3 dl studenej vody a na miernom ohníku povaríme 5 minút. Lúhujeme 10 minút, precedíme a dvakrát denne užijeme. Doba užívania nesmie presiahnuť 20 dní. Odvar pôsobí upokojujúco na organizmus.

Kúpeľ

Potrebujeme: 150 g vňate čisteca lesného, 2 l vody

Postup: 150 g vňate dáme variť do 2 l vody. Varíme 20 minút, 20 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ trvá 20 minút. Robíme ho večer, aspoň 20 minút po večeri, už nevychádzame von. Omývame rany a kúpeľ pôsobí upokojujúco na pokožku.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel