Bronzovým Slávikom Slovenska je Piešťanec Maťko Verčimák

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 10. júla 2022, 08:20

Má zlato v hrdle – učí sa spievať v Základnej umeleckej škole v Piešťanoch a na 30. ročníku speváckej súťaže Slávik Slovenska 2022 si piešťanský školák Matej Verčimák vyspieval bronz. Desaťročný zverenec učiteľky Vladimíry Žitňanskej je obdarený mimoriadnym talentom. Bez pracovitosti, skromnosti a trpezlivosti by mu ale dar od Boha – jeho krásny hlas – bol len ozdôbkou, ktorá by na hviezdnom nebi speváckom sotva zažiarila takou intenzitou!

V porote sedeli a výkon ohodnotili Peter Dvorský i Mária Čírová. (Autor: Vladimíra Žitňanská)

O speváckej súťaži nám porozprávala jeho hlasová pedagogička Vladimíra Žitňanská: „V budove Slovenského rozhlasu sa na konci júna uskutočnilo finálové kolo 30. ročníka speváckej súťaže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022. V tomto roku sa do súťaže prihlásilo viac ako dvadsaťtisíc detí. Do finále ich postúpilo dvadsaťštyri. Náš Maťko Verčimák súťažil v druhej kategórii spolu s rovesníkmi s dvomi ľudovými piesňami z Myjavy. Jednu spieval a‘cappella, čiže bez hudby, a druhú s Ľudovou hudbou Polun, ktorej primášom je Michal Stískal. Ten pochádza zo Starej Turej a vyhral Slávika v roku 1995. V porote sedeli známe osobnosti ako Peter Dvorský, Angela Vargicová, Miroslav Dudík, Michal Dzurjanin, Anna Šatanová, Mária Čírová, Slávka Horváthová-Zapotočná, Borivoj Medelský a Peter Štilicha.“

Maťko spieval druhú súťažnú pieseň s Ľudovou hudbou Polun.

Maťko Verčimák je štvrtákom na Základnej škole na Mojmírovej ulici v Piešťanoch. Umeleckú školu navštevuje tretí rok, pričom jeden a pol roka je v speváckej triede Vladimíry Žitňanskej. „Maťko sa stal úspešným nielen vďaka talentu, ktorý dostal od Boha, ale i jeho pracovitosti, trpezlivosti a skromnosti. Predtým nikdy nespieval pred publikom, jeho prvé vystúpenie bolo na školskom kole Slávika Slovenska 2022 v apríli, potom nasledovala okresná a krajská súťaž v máji a celoslovenská v júni. Zúčastnil sa aj regionálneho kola Vidiečanova Habovka v máji, kde získal zlaté pásmo v speve ľudových piesní. Maťko sa nevenuje len spevu ľudových piesní, v máji vystúpil na letnom koncerte základnej umeleckej školy vo Fontáne, kde zaspieval pieseň Unstoppable od Sii a zožal obrovský potlesk. Je pre mňa česť učiť Maťka, je to skromný chlapček, ktorý svojím spevom napĺňa ľudí radosťou a šťastím,“ znelo vyznanie jeho učiteľky.

Deti vo finále boli podľa jej slov úžasné, každé mohlo byť víťazom. A druhá kategória školákov štvrtých až šiestych ročníkov patrila k najvyrovnanejším, udelili v nej štyri ceny. Štvrtý súťažiaci získal diplom Petra Dvorského. „Maťko sa stal bronzovým Slávikom Slovenska 2022. Popoludní sa konal galakoncert, na ktorom vyhlásili výsledky a účinkovali na ňom hostia a víťazi každej kategórie. Takže onedlho budeme Maťka počuť v Rádiu Regina a vidieť na Jednotke. Je to prvýkrát v histórii Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, keď žiak získal také vysoké ocenenie na tejto súťaži. Z celého srdca mu gratulujeme,“ tešila sa Žitňanská z úspechu svojho zverenca. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav