Darovať krv by mali darcovia ešte pred odchodom na dovolenku

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. júla 2022, 23:01

Národná transfúzna služba SR (NTS SR) vyzýva darcov krvi, aby prišli darovať krv ešte pred odchodom na dovolenku, nakoľko bezprostredne po návrate nebudú môcť darovať krv z dôvodu predchádzajúceho pobytu v zahraničí: „Darovaním krvi pred cestou do zahraničia nám pomôžu udržiavať dostatočné zásoby transfúznych prípravkov.“

Po návrate zo zahraničia dovolenkári istý čas nemôžu darovať krv. (Autor: am)

Podľa NTS SR sú letné mesiace najkritickejším obdobím, v ktorom darovaná krv zachraňuje ľudské životy. Nemocničné zariadenia vykonávajú naplánované operačné zákroky, stále sa dobiehajú operácie, ktoré boli odložené z dôvodu pandémie koronavírusu, uskutočňujú sa transplantácie. V letnom období je zvýšená úrazovosť a taktiež vyšší počet dopravných nehôd. Všetky tieto faktory majú za následok zvýšený dopyt po transfúznych prípravkoch zo strany nemocničných zariadení.

S uvoľnením epidemiologických opatrení očakávajú tento rok zvýšenú mobilitu do zahraničia zo strany verejnosti, čo sa, samozrejme, týka aj darcov krvi. „Upozorňujeme na skutočnosť, že stále platia obmedzenia v darovaní krvi v súvislosti

s COVID-19 a s príchodom dovolenkového obdobia nastúpia dočasné vylúčenia z darcovstva krvi z dôvodu zahraničných pobytov. Okrem týchto skutočností sledujeme aj vývoj v súvislosti s inými ochoreniami, napríklad opičie kiahne,“ dodalo NTS SR.

V súčasnosti je situácia so zásobami krvných prípravkov stabilná a NTS SR plynulo zásobuje nemocnice na základe ich požiadaviek. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na stránke www.ntssr.sk. Darovať krv v odberových centrách NTS SR je možné počas pracovných dní od 7.00 do 14.00 h, pričom každý utorok sú predĺžené odberové hodiny do 17. hodiny.

V Nemocnici A. Wintera v Piešťanoch darujete krv vždy v stredu medzi 7.00 a 9.00 h na prvom poschodí (hematologicko-transfuziologické oddelenie). Pripravte si občiansky preukaz a ráno sa najedzte. Nezabúdajte tiež na riadny príjem tekutín.

Ak máte 18 až 60 rokov, pomôžte tekutinou, ktorá sa zatiaľ nedá synteticky vyrobiť. Vaša krv pomôže nielen obetiam vojny, ale je ju treba pri plánovaných i akútnych zákrokoch, pôrodoch aj operáciách. Návštevou nemocnice, ktorá vám zaberie približne hodinu, môžete zachrániť ľudský život.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava