Cyklojazdou Trnava – Rysy si pripomenú hrdinov SNP, povedie aj cez Piešťany

  • cyklistika / Kultúra a spoločnosť / Šport
  • 5. júla 2022, 18:14

Na trasu Trnava – Rysy dlhú viac ako 300 kilometrov sa vo štvrtok 7. júla vydajú cykloturisti, aby si uctili príslušníkov Trnavskej posádky a dobrovoľníkov, ktorí sa v auguste 1944 zapojili do bojov v Slovenskom národnom povstaní. Bude to už 44. ročník tohto cyklomaratónu.

Tradičná cyklojazda bude vo štvrtok nadránom prechádzať aj cez Piešťany. (Autor: archív organizátorov)

„Cieľom podujatia je pripomenúť si aj touto formou putovanie Trnavskej posádky a dobrovoľníkov do bojov SNP. Cyklisti si pri pomníkoch SNP v Trnave, Horných Hámroch a Nemeckej položením kytíc uctia pamiatku hrdinov Povstania,“ priblížil najstaršie cykloturistické podujatie na Slovensku Marián Rozložník z organizačného tímu.

Z Trnavy hneď po vypuknutí SNP 30. augusta 1944 odišlo na povstalecké územie vyše 3500 vyzbrojených vojakov Trnavskej posádky a dobrovoľníkov. Jeden z práporov zvádzal ťažké boje s nemeckými vojskami v oblasti Žarnovice, druhý pôsobil v Kremničke pri Banskej Bystrici a neskôr pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi. Až 37 bojovníkov Trnavskej posádky leží na cintoríne v Horných Hámroch.

V tohtoročnom pelotóne očakávajú viac než 160 cyklistov. Organizátori museli zmeniť trasu pre opravu mosta v Hlohovci. Nová trasa (obchádzka) povedie cez Piešťany a Radošinu a bude dlhšia približne o deväť kilometrov. Účastníci cyklojazdy štartujú z Trnavy vo štvrtok 7. júla o 3:45, o 8:15 položia kyticu kvetov k pamätníku SNP v Horných Hámroch. Pelotón sa zastaví aj v Nemeckej. Ich príchod do cieľa v Tatranskej Lomnici k hotelu Tatranec sa očakáva okolo 19:30.

Cyklistická nonstop jazda Trnava – Rysy je najstarším podujatím tohto druhu na Slovensku. Je to vytrvalostná jazda turistov a v sedle bicykla sa jej zúčastňuje pravidelne viac ako stovka vytrvalcov. Účastníci jazdy za jeden deň prekonajú vyše 300 kilometrov. Prvá časť trasy je vedená po cestách, ktorými išla v roku 1944 trnavská posádka do Slovenského národného povstania.

História podujatia siaha do roku 1974, keď skupina cyklistických nadšencov z Trnavy prejavila týmto spôsobom úctu a vďaku príslušníkom Trnavskej posádky a dobrovoľníkom, ktorí odišli do Povstania. Ohlas na premiérový ročník bol výborný a položil základy tradície, ktorá trvá dodnes. Jazda je otvorená pre každého, účastník však musí mať najazdených aspoň 1500 kilometrov v danom roku. Organizátori zabezpečujú sprievodné vozidlá, zberný autobus, zdravotnú službu, plnohodnotnú stravu i pitný režim. Program sa samotnou jazdou nekončí, účastníci môžu vystúpiť na Rysy alebo absolvovať túry vo Vysokých Tatrách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava