Bylinkárka radí: Hrdobarka pomôže žalúdku

  • Bylinkárka radí
  • 5. júla 2022, 08:34

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví hrdobarku obyčajnú.

Hrdobarka sa používa pri hnačke, nechutenstve, žalúdočných ťažkostiach, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlčníka, zlepšuje trávenie. (Autor: Bernd Haynold)

Liečivé účinky hrdobarky obyčajnej (Teucrium chamaedrys) poznali už v staroveku. Pripisovali jej až zázračné liečivé účinky, pripravovali si z nej prášok na šnupanie proti nádche. Aj chorvátsky liečiteľ Pelagič pred asi sto rokmi o nej napísal: „Hrdobarka obyčajná pomôže pri žalúdočných ťažkostiach a aj tam, kde lekári od chorého dávajú ruky preč.“

Hrdobarka pochádza z oblastí južnej a strednej Európy. Rastie na slnečných skalnatých svahoch, lúkach a na okrajoch lesov. Je to trváca bylinka, ktorá rastie do výšky 15 do 30 centimetrov. Hrdobarka je poloker s podzemnými zdrevnatenými výbežkami, z ktorých vyrastajú bylinné stonky s protistojnými zúbkatými listami. V pazuchách listov rozkvitajú riedke, nepárne prasleny červenofialových kvietkov.

Hrdobarka je príjemne voňajúca bylinka. Na liečebné účely zbieram od júla do augusta kvitnúcu vňať. Liečivými účinnými látkami hrdobarky sú triesloviny, silice, horčiny, cholín, tanín, flavonoidy, glukozid. Používam ju pri hnačke, nechutenstve, žalúdočných ťažkostiach, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlčníka, zlepšuje trávenie, pri reumatizme a dne, hemoroidoch. Hrdobarka má antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Vonkajšie použitie je vo forme kúpeľov a obkladov, dobre pôsobí pri bolestiach kĺbov, kožných chorobách, hnisavých ranách, zápaloch očí a pri výtokoch z rodidiel. Z hrdobarky si môžeme spraviť čaj, prášok, tinktúru i masť.

Neodporúčam jej dlhodobé užívanie, môže poškodiť pečeň.

Čaj z hrdobarky obyčajnej

Potrebujeme: 1 ČL vňate hrdobarky obyčajnej, 2 dl vriacej vody

Postup: 1 ČL vňate zalejeme 2 dl vriacej vody, lúhujeme 10 minút a precedíme. Užívame dva až trikrát denne po dobu troch týždňov.

Prášok

Potrebujeme: 150 g sušenej vňate hrdobarky obyčajnej, mlynček

Postup: 150 g sušenej vňate zomelieme v mlynčeku. Denne užívame trikrát dva gramy, to je za špic noža. Čaj a prášok užívame pri hnačke, nechutenstve, reumatizme, dne a hemoroidoch.

Kúpeľ

Potrebujeme: 2 PL vňate hrdobarky obyčajnej, 2 l vody

Postup: 2 PL vňate povaríme v 2 l vody na miernom ohníku 20 minút. Lúhujeme 20 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ dobre pôsobí pri reumatizme a bolestiach kĺbov, ako aj na postihnutú kožu hnisavými ranami. V kúpeli omývame celé telo aj oči. Najlepšie je ho robiť pred spaním.

Tinktúra

Potrebujeme: 150 g čerstvej nakrájanej vňate hrdobarky obyčajnej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: 150 g čerstvej nakrájanej vňate dáme do 7 dl pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme, aby sa nám čo najskôr uvoľnili liečivé látky. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Tinktúra je vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne užívame trikrát denne 10 kvapiek do polievkovej lyžice s teplou vodou po dobu štyroch týždňov. Tinktúra má liečivé vlastnosti ako čaj. Pri vonkajšom použití nakvapkáme do 2 l teplej vody 30 kvapiek tinktúry a omývame postihnuté miesta na koži hnisavými ranami, zapálené oči, rodidlá s výtokom.

Masť

Potrebujeme: 150 g čerstvej nakrájanej vňate hrdobarky obyčajnej, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme 150 g čerstvej nakrájanej vňate a 150 g masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri bolestiach kĺbov a hnisavých ranách na koži, potierame aj hemoroidy. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián