Zimný štadión: Namiesto riešenia len zástupné hádky a pštrosia taktika

V minulom týždni sme priniesli informáciu, ktorá vyplynula z júnového rokovania mestského zastupiteľstva, o stave a situácii na piešťanskom mestskom zimnom štadióne. Z prerokovaného materiálu vyplýva, že štadiónu hrozí uzatvorenie z dôvodu jeho havarijného stavu i to, že súčasný nájomca doručil na radnicu výpoveď z nájomnej zmluvy. A ako na poslednom zastupiteľstve v diskusii zdôraznil poslanec Martin Cifra, situácia nevznikla v dôsledku riešenia pragmatických problémov, ale je výsledkom dlhoročných osobných sporov.

Hokejová Easton aréna zrejme čoskoro zmení názov na Opustená aréna. (Autor: am/pror/MsÚ)

Na margo piešťanskej problematiky so „zimákom“ nás zaujala jedna agentúrna správa zverejnená minulý piatok, ktorá informuje, ako sa v súvislosti so zimným štadiónom dá mestská politika robiť inak ako v Piešťanoch. „Dubnický zimný štadión podstúpi v druhej polovici roka rekonštrukciu chladiaceho systému. Ako informovala hovorkyňa dubnickej radnice Veronika Valuchová, hodnota rekonštrukčných prác dosahuje okolo 950-tisíc eur,“ uvádza tlačová agentúra SITA a dopĺňa, že radnica v Dubnici nad Váhom túto rekonštrukciu zrealizuje z vlastných prostriedkov. „Rekonštrukciu vnímame ako nevyhnutnú a urgentnú, preto sme radi, že k nej mesto pristupuje,“ uviedla stanovisko pre agentúru SITA prezidentka dubnického hokejového klubu Alena Dobrodejová.

V Piešťanoch sa nespolupracuje

Terajší problém piešťanského štadióna však nie je maslom na hlave len súčasného vedenia mesta. Načreli sme preto do našich archívnych materiálov, kedy vlastne začalo to, čo vyústilo v súčasný stav. A je viac-menej úplne jedno, kto je či bude nový nájomca alebo či sa radnica nakoniec rozhodne s tým starým v zmluvnom vzťahu pokračovať. Lebo ako opisuje aj agentúrna správa, podstatná je vzájomná spolupráca. A ako na poslednom zastupiteľstve povedal poslanec Martin Cifra, mesto už roky hlavne hľadá osobné spory, nie riešenia.

História, ktorá viedla k dnešku

Piešťanské mestské zastupiteľstvo niekedy v roku 2012 predbežne súhlasilo so žiadosťou o dotáciu zo Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na výstavbu tréningovej haly, a zároveň nemalo nič proti jej umiestneniu vedľa zimného štadióna. Súčasťou výstavby tréningovej haly mala byť aj montáž úplne novej technológie výroby ľadu a nové zariadenie by kapacitne postačovalo pre chladenie hlavnej ľadovej plochy ako i tréningovej.

Na rozhraní rokov 2013 a 2014 na účet mesta na zmluvnom základe pribudol milión eur z rezervy predsedu vlády SR, viazaných na výstavbu novej tréningovej haly Národného hokejového centra pre účely celoročného využitia pre projekt reprezentačného družstva SR 20 a SR 18 s dodatkom, že poskytnutá dotácia sa má použiť a vyúčtovať do 31. decembra 2015.

SZĽH a Mesto Piešťany následne uzatvorili zmluvu o spolupráci. Mesto sa v nej zaviazalo počas desiatich rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia poskytovať tréningovú halu bezodplatne pre potreby mládežníckych štátnych športových reprezentácií.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie pre územné i stavebné konanie vysvitlo, že poskytnutá dotácia nepostačí na vykrytie celej investície. Mesto sa nevzdávalo a verejnosti prezentovalo prísľub o navýšení poskytnutej dotácie o pol milióna eur. Pustiť „perie“ zo svojej rezervy mal opäť premiér slovenskej vlády, o čom ho zástupcovia mesta mali presvedčiť pri spoločných rokovaniach.

Potom prišli voľby v 2014 a tu niekde sa plánovaný zámer Národného hokejového centra v Piešťanoch končí a s tým i vízia nových zariadení chladenia aj pre „starý“ štadión, čo je vlastne najdrahšia súčasť výbavy každého zimného štadióna.

Hudcovič, Hynek, Tamajka – trojica, ktorá stála pri zmarení výstavby tréningovej haly Národného hokejového centra v Piešťanoch.

2014: Nové vedenie mesta a „zimák“

V novembri v roku 2014 do čela piešťanskej radnice zasadol Miloš Tamajka, ako zástupcu si určil Michala Hyneka a zastupiteľstvo so svojimi jedenástimi poslancami zo Spoločne pre Piešťany (SpP) ovládol Tomáš Hudcovič. A že všetko bude inak ako doposiaľ, poslanci z SpP okamžite deklarovali a Tamajkovi verejne odkázali, že bez ich súhlasu si za mestské peniaze nekúpi ani pero. (Neskôr sa SpP stalo Tamajkovým spojencom a Hudcovič jeho zástupcom, ale to je už iný príbeh – pozn. red.)

Na rokovaní mestskej rady 3. februára 2015 viceprimátor Michal Hynek informoval, že po rokovaniach s projektantom, zástupcami ŠHK 37 Piešťany a SZĽH je predpokladaný rozpočet na realizáciu 1,98 milióna eur. Na základe tejto informácie mestská rada, v ktorej štyria členovia zo siedmich boli poslanci za SpP, neodporučila ďalej pokračovať v realizácii výstavby tréningovej haly. Naopak, odporučila vedeniu mesta rokovať s Úradom vlády SR, ktorý poskytol miliónovú dotáciu na stavbu o možnej zmene účelu jej využitia.

Koncom februára to však už neplatilo, pretože 26. februára 2015 sa stretli najvyšší predstavitelia mesta s mestskými poslancami a prijali rozhodnutie, že na zastupiteľstve všetko prerokujú, až sa k veci vyjadrí premiér.

Premiér sa zjavne v tejto veci neunúval osloviť vedenie piešťanskej radnice, tá sa k tomu akosi tiež nemala, a tak sa opäť zasadalo. V apríli 2015 zastupiteľstvo vytvorilo pracovnú skupinu pre účely rokovania o tréningovej hokejovej hale. V máji 2015 členovia tejto skupiny predložili na zastupiteľstvo správu, na základe ktorej poslanci schválili pokračovanie investičného zámeru výstavby tréningovej hokejovej haly a poverili primátora bezodkladne rokovať so zástupcami Úradu vlády SR a SZĽH!

Ak si uvedomíme, že koncom mája 2015 sa dostali tam, kde sa nachádzali nielen na začiatku februára, ale už v roku 2012, nedá sa inak len konštatovať, že na scénu sa dostala známa rozprávková situácia: „Ruším, čo som odvolal, a odvolávam, čo som zrušil.”

To však už stratili nervy na SZĽH a svojmu partnerovi v tomto projekte, vláde SR, poslali v máji 2015 žiadosť, aby miliónovú dotáciu presunula z Piešťan na inú samosprávu. „Piešťany boli dva roky nečinné, budeme žiadať o vrátenie financií. Následne budú pridelené mestu Senec,“ oznámil nám v roku 2015 vtedajší hovorca hokejového zväzu Tomáš Štulajter.

Ďalšie volebné roky vtedajšieho lídra radnice a lídra mestského zastupiteľstva však už boli len o hľadaní zástupných konfliktov o zimnom štadióne. Často medzi Hudcovičom a nájomcom štadiónu Jaroslavom Lušňákom a občas sa do toho priplietol i Tamajka či jednotliví poslanci. Milión však bol nenávratne fuč a bolo treba nájsť zástupný „problém“, ktorý by od neschopnosti vtedajšieho vedenia radnice a väčšinového klubu poslancov za SpP na čele s Hudcovičom odpútal pozornosť.

Vizualizácia, ako mohol vyzerať dnes zimný štadión s tréningovou halou.

2018: Hádky sa zmenili na ticho

Zmena vo vedení mesta i líderstva v mestskom zastupiteľstve  prišla po voľbách 2018. Ľudia už mali dosť večných škriepok a neriešenia ozajstných problémov mesta. Tamajka sa po neúspechu z regionálnej politiky vytratil a Hudcovič spolu s väčšinou jeho poslancov ani nenabral odvahu znovu kandidovať. Do čela radnice sa postavil Peter Jančovič a aj zastupiteľstvo sa vo veľkej miere obmenilo. Vo vzťahu k zimnému štadiónu sa zmenila i atmosféra.

Namiesto škriepok a hádok prišla pštrosia taktika. Strčením hlavy do piesku pred problémom zimného štadióna to vydržalo až do súčasnosti. Prasklo to až tesne pred ďalšími voľbami v júni tohto roka. Na stole je definovaný problém generálnej opravy strechy štadióna za 200-tisíc či betónovej plochy klziska za 50-tisíc.

Verejným tajomstvom je však i zlý stav chladiaceho zariadenia štadióna, ktoré je už dávno za hranicou technickej životnosti, čo je položka podľa plánovanej rekonštrukcie chladenia v Dubnici nad Váhom suma atakujúca milión eur. Nuž a keď si prirátame dramatický nárast energií v tomto roku, súčasná spoluúčasť mesta na prevádzkovaní štadióna – dotácia na energie do 150-tisíc eur ročne – zrejme ani zďaleka nebude na jeho prevádzku od augusta postačovať.

SR 18 je na odchode

Ak teda chce mesto v Piešťanoch činnosť zimného štadióna zachovať, otázka ani tak netkvie v mene budúceho nájomcu. Pretože aj prípadne nový nájomca, ak sa mesto rozhodne výpoveď starého akceptovať, bude chcieť predmet nájmu v prevádzky schopnom stave, a aby plnil účel toho, na čo si ho prenajal.

Problém štadióna sa tak dá úplne jednoducho zadefinovať. Kde chce mesto nájsť vo svojom rozpočte len tak ľahkým odhadom 1,5 milióna eur, aby štadión i naďalej fungoval?

Aj k tejto oblasti sa má v júli stretnúť zastupiteľstvo na svojom mimoriadnom rokovaní. Tak uvidíme, či a vôbec nejaké riešenie vedenie radnice s poslancami nájde, lebo pštrosia taktika či zástupné hádky na odpútanie neschopnosti, ktoré tu boli od roku 2014, tentoraz už zrejme nebudú stačiť a štadión sa so stopercentnou istotou po letnej pauze neotvorí.

Zlú atmosféru v Piešťanoch si po rokoch opäť uvedomil aj SZĽH a na júnovom zastupiteľstve zaznelo, že ak sa situácia čím skôr neujasní, reprezentačná hokejová osemnástka sa z kúpeľného mesta odsťahuje do Spišskej Novej Vsi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava