Piešťany ako najcyklistickejšie mesto na Slovensku

V piatok sa začali najpopulárnejšie a najsledovanejšie cyklistické preteky na svete – Tour de France. 109. ročník Starej dámy odštartoval po niekoľkých rokoch mimo Francúzska, konkrétne v dánskom hlavnom meste Kodaň. Tá je prezentovaná ako najcyklistickejšie mesto na svete a v posledných rokoch v tomto smere predbehla tradičné cyklomestá v Holandsku – Amsterdam a Utrecht.


Tomáš Horký (Autor: red)

Keď si to premietneme do našich reálií, tento status v slovenskom meradle jednoznačne spĺňajú Piešťany. Nenapadá mi iné mesto, kde by bol bicykel takým častým a populárne využívaným dopravným prostriedkom ako tu. Piešťany a bicykel dlhodobo patria k sebe a sympaticky to pridáva na špecifickej atmosfére nášho mesta.

Podľa môjho názoru sú Piešťany jedným z najsilnejších cyklistických regiónov v rámci Slovenska aj čo sa týka hobby cyklistiky, či už cestnej, alebo horskej. O tom svedčí počet nadšencov tohto športu v našom meste.

Podmienky sú tu viac než solídne – počnúc cyklotrasou popri Váhu, kde sa už dajú natočiť pekné kilometre, ale aj bočnými cestami na všetky smery od Piešťan, ktoré ponúkajú relatívne pestrý profil aj s „výživnými“ stúpaniami a v posledných rokoch i zlepšujúcou sa kvalitou cestného povrchu. Okolité kopce a terény zasa ponúkajú pestré vyžitie pre horskú cyklistiku.

Bolo by fajn, keby sa ešte v najbližšej budúcnosti podarila vybudovať cyklotrasa z Piešťan do Vrbového, čím by pribudla ďalšia možnosť športového vyžitia, ale i „zeleného“ dopravného spojenia do Piešťan. Takisto dať dokopy okruh okolo Sĺňavy, kde najmä na druhej strane Váhu by asfaltový povrch valu potreboval poriadnu rekonštrukciu.

V dnešnej dobe, keď sa dajú financie čerpať z fondov Európskej únie, rôznych grantov a zelená politika ide stále do popredia, by som v budúcnosti očakával vytvorenie systematickejšej infraštruktúry v podobe cyklopruhov či cyklochodníkov.

Tiež si myslím, že máme stále čo robiť, aby sa zlepšila dopravná kultúra, vzájomná ohľaduplnosť a rešpekt medzi účastníkmi dopravnej premávky. Od cyklisticky vyspelých regiónov v Taliansku, Španielsku či v spomenutom Dánsku a Holandsku sa máme stále čo učiť, ale je treba vidieť svetlo na konci tunela. Keď to ide v ľudnatejších mestách a regiónoch, prečo by to nemohlo byť lepšie aj tu. Všetko je to o ľuďoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava