Prírodné i umelé kúpaliská testujú hygienici

Kúpacia sezóna je tu a s ňou aj testovanie kvality vody v prírodných a umelých vodných plochách. Úrad verejného zdravotníctva SR zatiaľ informoval len o stave niektorých kúpalísk, kde už bolo skúmanie vody zrealizované.


Letné mesiace lákajú Piešťancov aj k prírodným vodným plochám. (Autor: red)

Hygienici v letných mesiacoch pravidelne informujú o kvalite kúpalísk a vôd, ktoré ľudia zvyknú využívať na kúpanie. Zatiaľ je jasné, že v testoch vyhovela vodná nádrž Stará Myjava, vodná nádrž Dubník I. pri Starej Turej, vodná nádrž Brezová pod Bradlom, ale i Duchonka.

Zo štrkoviska Dlhé kusy v Hornej Strede aj zo Zelenej vody v Novom Meste nad Váhom boli vzorky odobrané, avšak výsledky ešte nepoznáme. Dostupné by mali byť koncom tohto týždňa.

Na základe ostatných odberov vzoriek vôd na kúpanie bol zistený zvýšený dusík na Hlbokom jazere v Senci a odporúčanú hodnotu nespĺňal ukazovateľ farba v lokalitách Plavecký Štvrtok a Malé Leváre. Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola vyhovujúca.

Hygienici testujú aj kvalitu vôd na kúpaliskách. Povolenie na prevádzku malo na konci 25. týždňa 113 umelých kúpalísk a 440 bazénov. V prevádzke je teda okrem iných napríklad aj Kúpalisko Eva v Piešťanoch, Kamenný mlyn v Trnave, Aquapark Trnava, Castiglione v Trnave, kúpalisko v Myjave, Mestské kúpalisko Senica a ďalšie.

Vybavovanie žiadostí o povolenie prevádzky prebieha stále napríklad na kúpaliskách v Pezinku – Sever, Aquathermal Senec, Termálne kúpalisko II Štúrovo, Letné kúpalisko Hlohovec, Dobrá Voda a v ďalších. Rekonštruovať sa bude počas tejto sezóny na kúpalisku v Topoľčanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek