Čo si môžete urobiť svojpomocne aj na moderných autách?

  • Inzercia
  • 30. júna 2022, 09:01

Pred niekoľkými desaťročiami si množstvo ľudí vedelo značnú časť vecí na aute opraviť svojpomocne. Automobily boli vtedy podstatne jednoduchšie. Ale samozrejme, neboli tak bezpečné, úsporné a ani výkonné.

Zdroj obrázka: Autor: Semachkovsky / Shutterstock.com

Ak ide o bezpečnosť, vždy zvážte návštevu autoservisu

Moderné autá majú toľko výhod, že vymenovať ich by bolo skutočne nadlho. Avšak majú aj svoje tienisté stránky. Asi najvýraznejšou (a možno aj jedinou alebo aspoň jednou z mála) je to, že za spomínané výhody „platíme“ vyššou komplikovanosťou a tak je čoraz menej vecí, ktoré si môžete opraviť, či vymeniť „podomácky“.

Potom sú tu záležitosti, napríklad inštalácia náhradných dielov brzdového systému (najčastejšie kotúčov a obloženia), ktoré ani v súčasnosti nemusia byť príliš zložité a tak si ich aj množstvo ľudí robí doma. Avšak v tomto prípade ide o základný prvok bezpečnosti počas jazdy a tak je lepšie nechať to na odborníkov.

Stále môžete robiť viac vecí ako len dopĺňať kvapalinu do ostrekovačov

Je teda možné na moderných autách niečo „urobiť“ aj svojpomocne okrem dolievania kvapaliny do ostrekovačov, prípadne oleja, či výmeny žiarovky (aj to nie na všetkých)? Áno, môžete si auto umyť a tlakové umývačky vám túto prácu uľahčia.

Ale teraz vážne. Všetko samozrejme závisí od konkrétneho modelu auta, ale napríklad aj niektoré problémy s elektronikou v aute sa dajú vyriešiť „na informatika“ a teda vypnutím a zapnutím, v tomto prípade odpojením batérie, ktoré „vyresetuje“ auto.

Stále tu samozrejme máme aj výmenu kolies. Ak máte na obe sady pneumatík zvlášť disky, nepotrebujete k prezutiu ani špeciálne vybavenie. Je to síce zdĺhavejší proces, ale ak práve nepotrebujete absolvovať vyváženie a výmenu urobíte dôkladne, v podstate nič nehrozí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana