Ako vytvoriť z kuchyne alebo z jedálne príjemnú oázu

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 28. júna 2022, 16:27

Každá rodina, ktorá disponuje samostatnou jedálňou, stojí vždy pred rozhodnutím, ako tento priestor zariadiť, aby v ňom každému jedlo chutilo čo najlepšie. Voľne stojaci stôl veľkorysých rozmerov dokáže v jedálenskom kúte vyčariť zázraky.

(Autor: pixabay)

Každý gurmán určite vie, že jedlo sa neporovnateľne lepšie konzumuje v príjemnom prostredí, než v neútulnom či v zanedbanom. Stôl v kuchyni alebo v jedálni možno umiestniť pred okno ako ústredný bod miestnosti, no tiež popri stene alebo do rohu. Pokiaľ sa stôl nachádza v strede miestnosti, pôsobí oveľa krajšie a veľkolepo. No dominantný solitér jedálne či kuchyne je potrebné tiež dizajnérsky efektne upraviť.   

Úprava jedálenského stola

Na výzdobu jedálenského stola sú ideálne obrusy v pastelových farbách, kvety a drobné dekorácie. Čo sa kvetov týka, na stôl je možné umiestniť umelé kvety kusovky alebo živé kvety vo váze. Aj kvalitný porcelán a keramika dodajú stolovaniu úplne iný charakter. Pekné dizajnové taniere, misky, šálky a poháre navodia pri stolovaní príjemné pocity. Pri stolovaní majú byť podľa etikety poháre položené nad taniermi vpravo – od najmenšieho, po najväčší. Prvý pohár v rade má byť na aperitív a vedľa neho sa pokladá pohár na víno, pivo alebo nealko. Či patríte medzi gurmánov, ktorí milujú morčacie mäso s omáčkou alebo ste fanúšikmi múčnych jedál, každé jedlo chutí neporovnateľne lepšie, ak sa konzumuje v dobrej atmosfére. Strava, ktorú človek prijíma v pokoji, prospieva nielen fyzickému zdraviu, ale aj dobrej nálade. Rovnako ako voňavá káva, horká či mliečna čokoláda alebo pohár chladeného sektu po chutnom obede. Pekné stolovanie utužuje rodinné vzťahy a dáva pocit spolupatričnosti.

Aké zvoliť farby a materiály

Každá kuchyňa či jedáleň zariadená v minimalistickom štýle očarí svojou ľahkosťou a nadčasovosťou. Kvalitné materiály, neutrálne farby, čisté línie a jednoduché tvary – to sú hlavné znaky súčasných interiérov. Svetlé priestory pôsobia čisto a harmonicky, preto sú na pokojnú konzumáciu maximálne vhodné. Výhodou svetlých farieb je, že miestnosti vďaka nim pôsobia sviežo a opticky väčšie, než v skutočnosti sú. A jednoduché tvary dodajú každej kuchyni i jedálni ten správny šmrnc. Aj preto sú jednoduché kuchynské a jedálenské nábytky v neutrálnych farbách stále vyhľadávanejšie. Čo sa materiálov týka, aktuálne dominujú prírodné materiály – drevo, korok, hlina, sklo a prírodné textílie, ktoré sa v súčasných obydliach tešia veľkej obľube. Minimalistický štýl spája eleganciu s praktickosťou, čo je vítaným prvkom v každej modernej domácnosti.       

(inz.)    

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava