Horúce leto a jeseň?

Nastal opäť čas predvolebný. Pomaly, ale intenzívne, ak už nie priamo spôsobom, že svoju kandidatúru na primátora Piešťan oficiálne ohlásili, sa nám na sociálnych sieťach rozpisujú potenciálni kandidáti a hľadajú si témy, ktorými by oslovili voličov.

(Autor: pror)

Pred časom jeden kandidát oznámil, že ide zbierať podpisy ako nezávislý. Niežeby chcel byť „nezávislým“ primátorom, ale iné mu neostáva. Lebo ako sám v diskusii pod týmto verejným oznamom na sociálnej sieti uvádza, žiadna politická strana, ktorú oslovil, ho za svojho kandidáta nechce. Zrejme po skúsenostiach, ktoré stváral, keď pôsobil v piešťanskom mestskom zastupiteľstve. A tak z prinútenia „nezávislý“ kandidát ide skúšať, či ľudia zabudli na to, čo dorábal pred štyrmi rokmi, keď sa z regionálnej politiky po množstve škandálov, čo spôsobil, s hanbou vytratil.

Ďalšia neúspešná kandidátka na primátorku spred štyroch rokov ožila spôsobom, že takmer on-line prenosom zo zastupiteľstva prispieva na sociálnej sieti, proti čomu všetkému hlasovala, a deklaratívne zverejňuje hlasovania. Avšak keď prídu na rad body rokovania, ktoré nemajú potenciál zapôsobiť na emócie voličov, bez záujmu o ďalšie dianie sa zo zastupiteľstva v tichosti vytratí.

Potom je tu kandidátka v piešťanskej komunálnej politike pomerne neznáma, ktorá sa chce zatiaľ tiež len zviditeľniť na emočne výživnej téme na sociálnej sieti a začne riešiť, či mestských poslancov doteraz 17 alebo po novom 21 je plytvanie verejných peňazí.

Téma, samozrejme, vzbudzuje pozornosť a emócie čitateľov, no realita je taká, že navýšenie zastupiteľstva o štyroch poslancov má dopad na mestský rozpočet minimálny a kandidátkinej pozornosti uniklo utrácanie peňazí na slepé uličky, prípadne neriešenie problematiky mesta. Témy, pri ktorých ide o státisíce, ak nie dokonca o milióny eur. Hľadať úspory v mestskej kase v počte poslancov je rovnaké, ako energicky hľadať pod stolom spadnutú jednocentovku a nevidieť, ako prievan zo stola vyfukuje von oknom stoeurové bankovky.

A to máme ešte len ľahučký rozbeh kampaní ku komunálnym a krajským voľbám v októbri. Tí skúsenejší však vedia, že kampaňovať v predprázdninovom a preddovolenkovom období je zbytočné míňanie energie.

Relevantní kandidáti na piešťanského primátora, trnavského župana či poslancov oboch zastupiteľstiev zatiaľ ešte vyčkávajú. Muníciu s témami si ešte šanujú. V každom prípade nás podľa meteorológov čaká horúce leto a ja ako novinár predpovedám aj politicky horúcu jeseň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland