Bylinkárka radí: Čiernohlávok lieči aj vredy na jazyku

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví čiernohlávok obyčajný.

Čiernohlávok obyčajný podporuje regeneráciu tkanív a harmonizuje hormonálny systém. (Autor: Ivar Leidus)

Ako si v minulosti naši predkovia cenili čiernohlávok obyčajný (Prunella vulgaris), aj ja si ho vysoko cením pre jeho silné liečivé účinky. Dnes sa na túto bylinku pomaly zabúda možno i preto, že ľudia viac veria cudzokrajným bylinkám ako našim slovenským. V minulosti ho naši predkovia používali pri liečení proti vredom na jazyku, vredom žalúdka a na omývanie ťažko sa hojacich rán.

Čiernohlávok obyčajný sa vyskytuje po celej Európe. Rastie vo vlhkých pôdach na lúkach, pasienkoch, rúbaniskách, záhradách, medziach. Táto malá trváca bylinka dorastá do výšky 10 až 20 centimetrov. Byľ má štvorhrannú s červenkastým nádychom a stopkaté vajcovité listy. V spodnej časti bylinky sú listy zoskupené v ružici a na byli sú protistojné s celistvým alebo slabo zúbkatým okrajom. Horná dvojica listov sa nachádza tesne pod hlávkou hustého súkvetia, ktoré má modrofialovú farbu. Kvitne od mája do septembra, keď je aj doba zberu.

Najdôležitejšími účinnými látkami čiernohlávka sú vitamíny A, B, C a K, triesloviny, horčiny, živice, mastné kyseliny, silice, tanín, látka, ktorá zvyšuje zrážanlivosť krvi – prunellin a iné. Ja mám s bylinkou veľmi dobré skúsenosti pri liečení žalúdkových a dvanástorníkových vredoch, pri žalúdkových a črevných zápaloch, pri hnačkách a ženských ochoreniach spojených s krvácaním, pri chrípke a nachladnutí, pri liečbe krčných a ústnych a nosohltanových zápalov. Čiernohlávok podporuje regeneráciu tkanív a harmonizuje hormonálny systém. Zvonka ho používam do kúpeľa pri bolestiach svalov a kĺbov i ako kloktadlo pri angíne. Má protizápalové a protibakteriálne účinky, je vhodný na dlhodobejšie použitie.

Čaj

Potrebujeme: 1 ČL vňate čiernohlávka obyčajného, 2 dl vriacej vody

Postup: 1 ČL vňate zalejeme 2 dl vriacej vody a lúhujeme 10 minút. Precedíme a jeden až trikrát denne pijeme do vyliečenia. Čaj je vhodný užívať pri zápaloch a vredoch žalúdka, jazyka, hnačkách, pri menštruačnom krvácaní, nachladnutí.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej vňate čiernohlávka obyčajného, pálenku alebo lieh, pohár

Postup: 100 g čerstvej vňate dáme do 7 dl pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme, aby sa nám čo najskôr uvoľnili liečivé látky. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Tinktúru používame na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne používame trikrát denne 10 kvapiek do polievkovej lyžice s teplou vodou. Tinktúra má liečivé vlastnosti ako čaj. Vonkajšie použitie – do 2 l teplej vody nakvapkáme 30 kvapiek tinktúry a omývame miesta postihnuté vredmi alebo hnisavými ranami.

Kúpeľ

Potrebujeme: 2 PL vňate čiernohlávka obyčajného, 2 l vody

Postup: 2 PL vňate dáme do 2 l vody variť, varíme 20 minút, lúhujeme 20 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ pomáha liečiť vredy na koži a hnisavé rany, zároveň tlmí bolesti kĺbov a svalov. Kúpeľ má trvať 20 minút, najlepšie večer a už nevychádzame von.

Prášok

Potrebujeme: 150 g sušenej vňate čiernohlávka obyčajného, mlynček

Postup: 150 g sušenej vňate zomelieme v mlynčeku na prášok. Denne po dobu 14 dní užívame 2 g prášku ho pri žalúdkových a dvanástorníkových vredoch a pri zápale čriev. Prášok môžeme použiť aj zvonka na vredy alebo hnisavé rany na koži, a to tak, že ranu posypeme práškom, ktorý rany nielen vydezinfikuje a hojí, ale bráni pred zápalmi a hnisaním.

Čiernohlávok varený v červenom víne

Potrebujeme: 50 g čerstvej vňate čiernohlávka obyčajného, 1 l červeného vína

Postup: 50 g čerstvej vňate necháme prejsť varom v 1 l červeného vína. Lúhujeme 10 minút, precedíme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Tento všestranne účinný liek užívame raz denne 1 PL. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard