Ako kompenzovať sedavé zamestnanie hravo a zdravo

  • Inzercia
  • 27. júna 2022, 10:19

Pohyb je prospešný nielen pre fyzické zdravie, ale aj pre duševnú a emocionálnu pohodu človeka. Máte sedavé zamestnanie? Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ktoré prospejú usedenému telu aj unavenej psychike.

Ilustr. foto © dreamstime.com

Je všeobecne známe, že sedavý životný štýl v uzavretých priestoroch môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Po dlhodobom sedení sa zvyknú objavovať bolesti nielen v hornej časti chrbta a v ramenách, ale aj v bedrových kĺboch a v dolných končatinách. Zriedkavé nie sú ani opuchy nôh či bolesti rúk – lakťov a zápästí.   

Osviežujúce tipy a triky

Ako kompenzovať celodenné sedenie za pracovným stolom čo najefektívnejšie? Skvelým tipom je sedenie na fit lopte a pokiaľ sedíte na stoličke, po každej hodine sedenia si doprajte aspoň desať minút v stoji. Vstávanie zo stoličky v pravidelných intervaloch je dôležité, nakoľko prekrví nielen telo, ale aj mozog. A rovnako podstatné je tiež pravidelné vetranie miestnosti. Strečing či uvoľnenie svalov vďaka krátkej masáži pri otvorenom okne dokáže zázraky. A hoci bežiace pásy a stacionárne bicykle patria ku vynikajúcim a zdraviu prospešným športovým náradiam, v letnom období patrí ku ideálnej kompenzácii sedavého životného štýlu najmä športovanie v prírode.

Pravidelná chôdza a turistika

Letná turistika úžasne podporí zdravie a zvýši kondíciu – posilňuje srdce a cievy, svaly a kĺby, dýchací a tráviaci systém. Chôdza v prírode pôsobí na telesnú schránku i na psychiku človeka ako liek. Okrem toho, že prospieva telu, podporuje aj sviežu myseľ. Kto chce byť fit, ten by mal svoje zdravie pravidelne posilňovať chôdzou v prírode, ktorá pozitívne ovplyvňuje nielen imunitný systém, ale aj dobrú náladu. V horskom prostredí však netreba podceniť kvalitné športové oblečenie.

Športovec v exteriéri potrebuje okrem pláštenky aj nepremokavé nohavice, tiež mikiny z funkčných materiálov alebo športové vesty. Vesty s kapucňou patria medzi najuniverzálnejšie športové oblečenie, no turista vo vysokohorskom prostredí uprednostňuje aj v lete termoprádlo. Termoprádlo dámske aj termoprádlo pánske však vyberajte len kvalitné – priedušné a elastické, ktoré nebráni v plynulom pohybe. A detské termoprádlo voľte obzvlášť premyslene. Na horách je počasie nevyspytateľné – raz je chladno, potom zasa teplo, preto je dôležité premenlivému počasiu prispôsobiť oblečenie dospelých aj detí. A keďže rekreační turisti bývajú náchylnejší na únavu a mávajú skôr preťažené svaly než športovci, ktorí sa chôdzi venujú pravidelne, obzvlášť pozorne vyberajte aj turistickú obuv.     

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila