Trnavský jarmok má byť len o ľudových remeslách a zábave, bez komercie

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 24. júna 2022, 09:10

Trnava chystá zmenu koncepcie jarmoku, najväčšieho kultúrno – spoločenského podujatia v meste. Namiesto zisku, ktorý každoročne putoval do rezervného fondu, ráta nová koncepcia so stratou.


ilustr. foto. (Autor: vd)

Mesto Trnava chce zásadným spôsobom zmeniť tradičný septembrový jarmok, na ktorom už podľa novej koncepcie nebude priestor pre komerčných predajcov priemyselného tovaru. Naopak, ešte viac priestoru majú dostať remeselníci a ľudová zábava. O novej koncepcii jarmoku budú mestskí poslanci rozhodovať na budúci týždeň. Predajcovia odevov, bytových doplnkov a ďalšieho tovaru dostali od riaditeľky jarmoku Zuzany Bodišovej list, že na jarmoku už s nimi neráta.

„Mesto Trnava sa rozhodlo pre návrat k pôvodným tradíciám a chce organizovať jarmok najmä ako prezentáciu tradičných ľudových remesiel, na ktorej sa zúčastnia predovšetkým ľudoví remeselníci, ktorí oživili napoly zabudnuté umenia, techniky a technológie výroby a dokážu ju návštevníkom predviesť,“ uviedla v dôvodovej správe k zmene organizačného zabezpečenia Trnavského jarmoku Marcela Šimiková u odboru komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave. Jarmok má byť doplnený o Ľudový dvor s ľudovou hudbou, tanečným parketom a adekvátnou ponukou jedál a o Rozprávkový svet za hradbami. Naďalej sa ráta aj s organizovaním podujatia Stredovek pod hradbami, ktorý sa v ostatných rokoch stal súčasťou Trnavského jarmoku.

Mestské zastupiteľstvo v Trnave schválilo organizačné zabezpečenie Trnavského jarmoku ešte v polovici februára. Podľa tohto dokumentu sa mal v centre mesta od 8. do 11. septembra konať klasický jarmok s remeselníkmi aj komerčnými predajcami. Rozpočet jarmoku rátal s príjmami vo výške 185 900 eur, výdavkami vyše 163-tisíc eur a ziskom viac ako 22-tisíc eur. V prípade schválenia novej koncepcie bez komerčných predajcov ráta radnica so stratou 61 tisíc eur. Tržby od predajcov majú byť namiesto pôvodne očakávaných 145 tisíc eur nižšie o polovicu.

Trnavský jarmok sa v uliciach mesta koná každoročne vždy v septembri. Trvá od štvrtka do nedele a zisk z neho putuje do rezervného fondu mesta. Svoj tovar a služby na jarmoku ponúka každý rok zhruba 400 až 500 predajcov. Po roku 1989 sa jarmok stal najväčším kultúrno-spoločenským podujatím v meste. V roku 2019 Trnava zarobila na jarmoku 80-tisíc eur, bol to druhý najvyšší zisk z tohto podujatia za posledných desať rokov.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav