Vojenské múzeum bude mať novú halu za štyri milióny

Vláda na svojom minulotýždňovom zasadnutí odsúhlasila, že rezort obrany môže začať proces obstarávania stavby novej modernej výstavnej haly vo Vojenskom historickom múzeu v Piešťanoch. Hala bude slúžiť najmä pre 75 veľkorozmerných múzejných predmetov a návštevníci v nej budú môcť vidieť vývoj a výzbroj ozbrojených síl po roku 1945 až po súčasnosť. Výška investície má podľa vyjadrení ministra obrany Jaroslava Naďa dosiahnuť štyri milióny eur.

Nová hala Vojenského historického múzea v Piešťanoch bude stáť štyri milióny eur. (Autor: FB MO SR)

Vybudovanie moderných priestorov prispeje nielen k ochrane a bezpečnosti exponátov, no taktiež zvýši komfort návštevníkov, pre ktorých bude pripravená nová expozícia formou príbehu, inšpirovaná modernými svetovými múzeami vojenských dejín. „Máme čo ukázať, len na to potrebujeme vhodné podmienky. Preto sme sa rozhodli, že postavením novej haly pre umiestnenie veľkorozmerných vojenských predmetov poskytneme verejnosti ďalší zážitok a nadšenie z vojenskej histórie,“ informoval na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď.

Novinkou bude napríklad aj možnosť vidieť reštaurátorov priamo pri práci na obnove historických unikátov. Podľa schválenej projektovej dokumentácie sa realizácia predpokladá v rokoch 2022 až 2024.

Múzejné oddelenie Piešťany registruje k 31. decembru 2021 vo zbierkovom fonde 9649 zbierkových predmetov zaradených v 22 múzejných zbierkach. V oboch expozíciách je pre verejnosť sprístupnené zhruba 900 trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj, techniku i drobné militárie.

V roku 2015 pribudli do múzea moderné prostriedky, napríklad interaktívne dotykové infokiosky, infopanely, navádzacie a informačné staničky po expozícii či ďalšie multimediálne technológie. Návštevníci vojenského historického múzea okrem iného môžu zhliadnuť 3D animáciu, ktorá predstavuje top 12 zbierkových predmetov z Piešťan, Svidníka a z vyhliadkovej veže na Dukle.

Múzeum ponúka aj 27-minútový dokument Oceľové ticho o Vojenskom historickom ústave, v ktorom okrem predstavenia jeho úloh a činnosti približuje najvýznamnejšie medzníky vojenskej histórie Slovenska od vypuknutia prvej svetovej vojny až po studenú vojnu. V audio-vizuálnom fonde má okrem iných i krátke dokumenty M. R. Štefánik – Osloboditeľ z dielne Vojenského historického ústavu, dokument k 25. výročiu vzniku Vojenského historického ústavu Bratislava alebo najnovšie pridaný trailer k novej expozícii Slováci v rovnošatách 1848-2020.

Prirodzenou úlohou múzea je sprístupňovanie zbierkových predmetov širokej verejnosti formou dočasných výstav alebo ich prezentáciou v rámci rôznych kultúrno-spoločenských udalostí.

zdroj: MO SR/VHM Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava