Tím mestskej polície sa rozšíril o sympatickú policajtku

  • Rozhovory / Piešťany
  • 21. júna 2022, 00:02

Aké je to byť mestskou policajtkou a prečo sa niekto rozhodne pre prácu, ktorú mnoho ľudí vníma skôr negatívne, sme sa opýtali Dominiky Hulmanovej, ktorá rozšírila rady príslušníkov Mestskej polície v Piešťanoch.

Dominiku Hulmanovú môžete v službách mestskej polície stretnúť v uliciach Piešťan od začiatku júna. (Autor: piestany.sk)

Prečo ste sa rozhodli stať mestskou policajtkou? Bol to detský sen alebo to priniesol život?

Každý má nejaké sny, no mojím snom nebolo stať sa mestskou policajtkou, chcela som byť učiteľkou v materskej škole. No sny sa menia a aj v živote sa toho veľa mení, takže človek zváži viac možností, kde robiť a čo robiť. Hľadala som niečo, kde budem môcť pomáhať, byť viac užitočná, komunikovať s ľuďmi a hlavne nebyť zavretá celý deň v jednej miestnosti. Samozrejme veľmi rada šoférujem, takže to už by bol len bonus k práci. Náhodne som našla túto ponuku práce, nezaváhala som a išla som ihneď do toho.

Akú prípravu ste absolvovali pred nástupom do tejto pozície?

Musela som absolvovať psychotesty, zdravotnú prehliadku, ale najhlavnejšia bola škola (Školiace a výcvikové stredisko na odbornú prípravu príslušníkov obecnej polície v Nitre), ktorú sme museli absolvovať úspešnou skúškou. Tá pozostávala z písomnej a ústnej časti. Počas školy sme chodili aj na strelnicu, kde sme sa naučili, ako manipulovať a strieľať so zbraňou. Taktiež sme mali fyzickú prípravu, kde sme sa učili, ako zakročiť voči páchateľovi alebo páchateľom. Takže posledné týždne to bolo len o učení, nevedela som sa na nič iné sústrediť, v hlave mi išla dokola len škola a paragrafy.

Ste prvá žena v službách Mestskej polície mesta Piešťany, ktorá bude pracovať priamo v teréne. Ako vás medzi seba prijali vaši kolegovia?

Je zaujímavé byť prvou ženou, ľudia pozerajú prekvapene, niekto s nedôverou, niekto s radosťou, že konečne žena a zmena. Názory sú rôzne. Ale zatiaľ je viac pozitívnych, čo ma nesmierne teší. Kolegovia ma prijali veľmi dobre, ja som toho názoru, že s mužmi alebo so zmiešaným kolektívom je to lepšie ako len čisto so ženami. Atmosféra je uvoľnenejšia, veselšia, muži toľko toho neriešia, a aj keď sa pohádajú, tak sa o pár minút už spolu rozprávajú. U žien je to zložitejšie. Takže mne tento kolektív veľmi vyhovuje, no ešte som len na začiatku. Stále nepoznám všetkých, ide to postupne.

Aký je vlastne pracovný čas mestského policajta a bežná náplň práce?

Pracovný čas je 12 hodín. Ranná alebo nočná služba a potom dva dni voľno. Bežná práca mestského policajta je hlavne ochrana života, zdravia, majetku a teda aj poriadku občanov. Taktiež parkovanie, to je asi najväčší problém mestských polícií, ale je toho omnoho viac.

Aké boli vaše prvé hodiny v teréne a za čo ste udelili prvú pokutu?

Moje prvé hodiny v teréne boli plné napätia, nevedela som, čo všetko ma čaká, no mám pred sebou ešte toho veľa. Prvú pokutu som dala za zákaz odbočenia.

zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav