Miniatúrne gombíkové batérie – čo je v nich také energické?

  • Inzercia
  • 20. júna 2022, 15:49

Požiadavky na batérie a ich príslušenstvo sa menia tak rýchlo, ako aj samotné technológie. Nech už prežívame „klasickú“ alebo „virtuálnu“ dobu, za batériami sa otáčame v každej domácnosti – a to v nich iskrí, keď ich niet!

Ilustr. foto © Eastfenceimage / Shutterstock.com

Hlavné kritériá a vhodné zariadenia pre tzv. gombíkové batérie 

Výber batérie musíme prispôsobovať ku konkrétnemu zariadeniu. Vychádzame z hlavných kritérií, akými je veľkosť, typ článku a batérie. Medzi základnými parametrami si všímame napätie, hlavné a alternatívne označenie – napr. spotrebná gombíková batéria nepresahuje napätie 3V pri rozmeroch 20 x 3,2 mm a je zložená v kombinácii lítia a oxidu manganičitého.

V takejto výbave možno gombíkovú batériu použiť napr. v moderných lekárenských prístrojoch, v hodinkách, diaľkových ovládačoch, v budíkoch a v hračkách. Batérie sú úžitkový sortiment, ktoré využívame takmer každý deň.

Viete, že aj túto „mini“ spotrebnú batériu poznáme v rôznych prevedeniach? S tým súvisí jej konkrétne označenie, napr. gombíková batéria cr2032, ktorá sa využíva v kľúčoch od auta, digitálnych hodinkách a iných zariadeniach.

Aké zvýšené nároky môžu prislúchať gombíkovým batériám?

Gombíkové batérie môžete nájsť v prémiovej kvalite pri zvýšenom výkone o 10 – 20 %, oproti štandardným batériám. Tieto batérie zvládnu aj náročnejšie elektrické prístroje. Napríklad pri spomínanom modeli batérie cr 2032 možno rátať s 90 % pôvodnej kapacity aj po 10 rokoch. Na približne rovnako dlhé obdobie odhadujeme skladnosť batérie a taktiež jej plný výkon pri rôznych faktoroch počasia.

Sú bezpečné?

Pri týchto miniatúrnych spotrebných batériách sa, žiaľ, otázka bezpečnosti natíska až ako posledná. Kúpou batérií u overených predajcov, nájdete podrobné informácie o opakovaných testoch v rôznych bezpečnostných a výkonnostných podmienkach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava