Projekty piešťanských gymnazistov iniciovali slovensko-japonskú spoluprácu

  • Školy / Piešťany
  • 19. júna 2022, 23:32

Kto mohol tušiť, že z dvoch spontánnych nápadov študentov Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch vzniknú projekty, ktoré zaujmú aj v ďalekom Japonsku a prerastú do vzájomnej spolupráce? Jedným z nich je minuloročná fotosúťaž Sakurová výzva organizovaná v spolupráci so Slovenskou olympijskou akadémiou, Piešťanským fotoklubom a Olympijským klubom Piešťany venovaná Olympijským hrám v Tokiu, druhým zbierka básní v japonskom žánri haiku žiakov prvého ročníka bilingválneho programu.

Minuloročná fotosúťaž Sakurová výzva zaujala v ďalekom Japonsku (Autor: Norbert Pavlíček)

Výsledky oboch týchto aktivít, spolufinancovaných z programu Erasmus+, ďaleko prekročili hranice Európskej únie. Nadchli Junko Tahara, viceprezidentku Medzinárodného výboru Pierra de Coubertina a členku predsedníctva Japonskej olympijskej akadémie, aj Japonské veľvyslanectvo v Bratislave, ktoré tieto aktivity zverejnilo na svojej facebookovej stránke.

Práve pani Tahara stojí za sprostredkovaním spolupráce so strednou školou Kokušikan v Tokiu. Škola má už skúsenosti s výmennými pobytmi s partnerskou školou v Austrálii, ale spolupráca s Gymnáziom Pierra de Coubertina bude pre žiakov i učiteľov zo školy Kokušikan prvou európskou skúsenosťou.

Sme nesmierne rady, že naše predchádzajúce vzdelávacie a športové aktivity priniesli takúto úžasnú pridanú hodnotu. Japonská kultúra je pre súčasnú mladú generáciu mimoriadne príťažlivá a veríme, že pripravovaná spolupráca nás všetkých obohatí. Vďaka nej budeme mať možnosť nielen rozpracovať ďalšie témy, a tak zatraktívniť náš vyučovací proces, ale zameriame sa aj na hodnoty Európskej únie a ich prezentáciu za hranicami európskeho priestoru.

Fotovýzva Pozdrav do Japonska

Pri tejto príležitosti by sme rady prizvali verejnosť, aby sa zapojila do našej ďalšej fotovýzvy s názvom Pozdrav do Japonska organizovanej v spolupráci s Piešťanským fotoklubom. Počas výstavy Parkfoto 2022, ktorá sa uskutoční 24. septembra, vystavíme vaše fotografie so slovenskou alebo japonskou tematikou v zvlášť vyhradenej sekcii. Vybrané fotografie so súhlasom autorov opäť postúpime Japonskému veľvyslanectvu a Japonskej olympijskej akadémii a v spolupráci s partnerskou školou Kokušikan sa pokúsime zorganizovať ich výstavu priamo v Japonsku.

Elena Malíková/Eva Corticelli

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek