Dotyky múzy Evy Černokovej v Kursalone

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 19. júna 2022, 09:44

Tam, kde sa snúbi talent s láskou, vzniká osobité umelecké dielo. Výtvarníčka, arteterapeutka a koučka Eva Černoková z Ostrova vkladá do svojich diel nielen kus srdca, ale aj veľa lásky. Táto talentovaná dáma v týchto dňoch predstavuje svoj noblesný svet na výstave s názvom Dotyky múzy v piešťanskom Kursalone. Výstava je prístupná verejnosti do konca júna.

Eva Černoková z Ostrova vkladá do svojich diel nielen kus srdca, ale aj veľa lásky. (Autor: Slavomíra Nováková)

Vernisáž výstavy otvorila v piatok 3. júna jej kurátorka Ingrid Galková z Piešťan. Precíteným hlasom za jemných zvukov klavíru priblížila tvorbu a osobnosť umelkyne. Majestátnosť chvíle doplnilo hudobno-spevácke vystúpenie. Potom umelkyňa privítala hostí a predstavila svoje diela. Nakoniec vyslovila poďakovanie rodičom, sestrám a všetkým, ktorí ju podporili a podporujú.

Tvorba Evy Černokovej je osobitá a jej videnie sveta zaujímavé a inšpirujúce. Autorka predstavuje obrazy maľované technikou akrylu a oleja, ako aj plastické diela zhotovené technikou paverpol. Výstava vyniká zaujímavou kombináciou farieb a námetov, precíznou technikou a čarovným videním sveta. Umelkyňa nám poskytla rozhovor.

Kedy ste začali maľovať?

Umenie a maľovanie ma fascinovalo od detstva. Už ako maličká som maľovala „obriny“, ako moje veľkolepé diela postavičiek s veľkými hlavami a malými telíčkami volala moja mama. Neskôr som tvorila v ľudovej škole umenia. Ako dospelá som na chvíľu túto radosť žitia opustila a venovala sa povinnostiam, rodine a práci, ale pri štúdiu na vysokej škole som objavila arteterapiu. Zistila som si možnosti štúdia na Slovensku a po vysokoškolskom štúdiu som začala študovať túto úžasnú terapiu. Mandala bolo po rokoch prvé dielo, ktoré som vytvorila a ktoré vo mne prebudilo umelca.

Čím sa inšpirujete vo svojej tvorbe?

Mojou múzou a inšpiráciou sú nielen ľudia okolo mňa, naplnené aj nenaplnené lásky a túžby, ale hlavne stromy, príroda, sloboda, voľnosť – to sú hlavné motívy mojej tvorby a odraz môjho vnútorného sveta. Motýľ, symbol prerodu a slobody, mi je veľmi blízky. Je vyjadrením mojej životnej cesty, objavovania sveta tvorivosti a kreativity.

Aké techniky používate?

V posledných rokoch sa venujem hlavne maľovaniu obrazov olejom, akrylom a technike paverpol, ktorou tvorím obrazy, sochy a rôzne dekoratívne predmety. Paverpol je textilný stužovač, do ktorého sa namáčajú textílie a rôzne prírodné materiály, a tvorí sa z nich obraz, ktorý sa neskôr patinuje akrylovými farbami. Diela vznikajú často spontánne, nepremyslene, neviem dopredu, ako bude dielo vyzerať.

Kedy vznikol váš ateliér a antistresové umelecké centrum?

V roku 2014 som otvorila Ateliér Evalon a v roku 2015 Antistresové umelecké centrum, ktorého súčasťou je i spomínaný ateliér. Tu sa venujem arteterapii, koučingu s arteterapeutickými prvkami, maľovaniu a lektorovaniu rôznych umeleckých kurzov.

Aké kurzy praktizujete?

Obrazy a sochy tvoríme technikou paverpol, maľujeme na sklo, hodváb. Tvoríme z papiera technikou quilling, maľujeme prstami, olejom, akrylom, vytvárame obrazy mixed media technikou, pracujeme s keramickou hlinou. Vyrábame lapače snov, mandaly, učíme servítkovať, korálkovať, vyrábať šperky ketlovaním, dekorovať predmety paverpolom, vytvoriť si dream board (mapu prianí). Pracujem sa aj s rôznymi arteterapeutickými technikami a fraktálnou kresbou.

Ako stíhate svoju prácu, rodinu a záľuby? Keď som totiž videla to množstvo obrazov, čudovala som sa, kedy to všetko vzniklo.

Veľa obrazov vzniklo v ateliéri v čase, keď stíchol svet okolo a ponoril sa do noci a ja som si konečne mohla sadnúť k plátnu, vytiahnuť štetce a farby a nechať sa unášať svetom fantázie. Niektoré vznikli v bratislavskom ateliéri neprofesionálnych výtvarníkov na Vajnorskej, kde sa spolu s priateľmi stretávame jeden víkend v mesiaci.

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland