Študent SPŠE Piešťany zvíťazil s elektronickým skateboardom

Na 44. ročníku celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti v Bardejove získal najvyššie ocenenie v odbore Elektrotechnika, hardware a mechatronika maturant Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch, Dominik Bukovčák z Vrbového. Talentovaný študent skonštruoval a naprogramoval elektronický skateboard a porota zložená zo špičkových pedagógov stredných a vysokých škôl mu prisúdila prvenstvo.

Dominik Bukovčák (vľavo) sa stal absolútnym víťazom SOČ vo svojej kategórii a Mário Křížek v ďalšej z kategórií skončil šiesty bez určenia poradia. Oba výsledky sú v rámci celého Slovenska vynikajúce.

Samojazdiaci elektrický skateboard je ekonomicky výhodným dopravným prostriedkom, ktorý vie nahradiť bicykel či skúter. Môžete s ním podniknúť krátke trasy. Bez problémov si ho uložíte aj do školskej skrinky, veľkosťou sa totiž približuje bežným skateboardom. Ak na ňom jazdíte, nemusíte sa odrážať, ovládate ho buď bezdrôtovým ovládačom, alebo mobilnou aplikáciou. Má dostatočný dojazd, a keď sa vám vybije batéria, aj tak je „doska“ funkčná. Jednoducho sa začnete odrážať vlastnou nohou. Pri elektronických skateboardoch funguje i takzvaná rekuperácia energie – keď brzdíte, energia sa vracia nazad do motora.

Ale vráťme sa k „sočke“. Ako uvádzajú na stránke SPŠE Piešťany, z druhého miesta v krajskom kole postúpila so svojou prácou Simulácia počítačovej siete – využite viacerých pokročilejších protokolov aj dvojica chlapcov zo 4. A triedy René Hasilla a Mário Křížek. V Bardejove prácu obhajoval Mário Křížek v kategórii Tvorba učebných pomôcok a didaktické technológie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava