Oslava secesie s prednáškami, koncertom i klobúkovým piknikom

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 17. júna 2022, 00:02

Mesto Piešťany a Kúpeľný ostrov sa po druhý raz stali dejiskom festivalu Art Noveau – Zlatý vek Piešťan. Celý minulý týždeň sa milovníci histórie, kúpeľov a obdobia secesie stretávali v rámci rôznych podujatí. Festival sa konal od pondelka 6. do nedele 12. júna, pričom dôvodom tohto termínu bola oslava Dňa secesie, ktorý je stanovený na 10. júna.

Účastníčky pikniku sa pridŕžali dokonca i dobového charakteru podujatia. (Autor: am)

Art Noveau – Zlatý vek Piešťan mal ambíciou prostredníctvom prehliadky slobodného secesného štýlu sprítomniť neprehliadnuteľné spojenie secesie a mesta Piešťany. „Program je koncipovaný ako multižánrový. Zamerali sme sa na to, aby všetky dostupné formy literárneho, múzického či hudobného umenia boli v rámci festivalu zachytené,“ uviedla organizátorka Mária Michalčíková z Piešťany Ensana Health Spa Hotels.

Univerzálny umelecký smer secesia z prelomu 19. a 20. storočia zasiahol všetky oblasti vtedajšieho života. Obľubu si získal najmä vďaka oslobodeniu sa od prísnych akademických pravidiel dovtedajšej umeleckej tvorby. Aj to umožnilo secesnému štýlu preniknúť do mnohých foriem úžitkového umenia, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické.

Organizátorka Mária Michalčíková privítala vnuka Alfonsa Muchu, Johna.

Festivalové dianie otvorila vernisáž výstavy dobových fotografií a písomností Poklady z kúpeľného archívu hotela Thermia Palace spolu s video prenosom príhovoru Johna Muchu, vnuka Alfonsa Muchu a prezidenta Nadace Mucha. Návštevníkov pozdravil z Mikulova, kde sa práve konala akcia na oslavu Muchovej cesty. „Muchova cesta sa zameriava na hlavné miesta na Morave, kde dedko žil a pôsobil, a to Ivančice, Moravský Krumlov, Mikulov a Hrušovany nad Jeviškou. (…) Sľubujem, že čo najskôr, ako to bude možné, budem búchať na vaše dvere, aby ste ma pustili dnu. A budúci rok, dúfam, že už bude existovať formálne prepojenie s Piešťanmi, ktoré by mali byť prvým miestom Moravskej cesty mimo Českej republiky,“ uviedol John Mucha s tým, že rozširovať Muchovu cestu chcú aj mestami ako Praha, Barcelona, Paríž, Mníchov, Viedeň, Rím a Sofia.

Hovorilo sa i o obraze, ktorý visí v jedálni Thermie Palace. „Mám z toho veľkú radosť a myslím si, že kúpeľom patrí vďaka za uzdravenie mojej tety Jaroslavy. Alfonsov obraz Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia! bude jednou z perál na náhrdelníku Muchovej cesty. Nie náhodou sa stal predlohou pre vytvorenie jednej z najkrajších poštových známok sveta,“ skonštatoval vnuk maliara Muchu. Súčasťou vernisáže bolo i predstavenie prvej knihy návštev hotela Thermia Palace.

Druhý festivalový deň patril Balneologickému múzeu Imricha Wintera, kde sa uskutočnila prednáška Martina Kostelníka. Hovoril o kúpeľoch na pohľadniciach v období secesie. „Pohľadnice ako celok majú nielen estetickú, ale aj vzácnu výpovednú hodnotu. Ich používanie bolo v danej dobe masovo rozšírené, slúžili ako komunikačný prostriedok a zároveň ako propagácia konkrétnych miest, hotelov alebo zaujímavostí,“ uviedla Michalčíková.

Program pokračoval premietaním dokumentu režiséra Romana Vávru s názvom Svět podle Muchy, ktoré sa uskutočnilo v kine Fontána. „Film Svět podle Muchy sa točil u mňa doma, čiastočne v Los Angeles a v Tokiu. Odporúčam ho,“ povedal Mucha.

Historička umenia Katarína Malečková počas tretieho festivalového dňa hostí previedla osudmi umeleckých zbierok grófa Jána Pálfyho, ktorých časti sa zachovali v interiéroch hotela Thermia Palace, ale aj v jeho exteriéri. Večer tretieho dňa spestrili knižné potulky obdobím prelomových rokov so zaujímavými hosťami – dizajnérom Michalom Staškom, spisovateľkou Alžbetou Vlčkovou a módnou návrhárkou Michaelou Ľuptákovou. Atmosféru secesie navodili v kaviarni Alexander hotela Thermia Palace herci z Feder Teáter predstavením Maliar a múza.

Salón Ferdinand v Thermii Palace sa počas štvrtého dňa stal miestom konania odbornej prednášky o architektúre roku 1900, ktorá bola výrazne ovplyvnená secesnými prúdmi prichádzajúcimi na naše územie z neďalekej Viedne, Budapešti či zo Spojeného kráľovstva. Reč bola i o secesných skvostoch zdobiacich Kúpeľný ostrov – Thermia Palace a Kúpeľný dom Irma, o ktorých rozprávala historička architektúry Jana Pohaničová.

Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera, otvoril piaty festivalový deň prednáškou viažucou sa k secesnému skvostu – originálu obrazu od Alfonsa Muchu: Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia! Obraz sprevádzali mnohé zaujímavé okolnosti vrátane zápletky s jeho zmiznutím.

Vrcholné podujatie sa konalo v sobotu 11. júna na Kúpeľnom ostrove. Klobúkový piknik v secesnom duchu prilákal rodiny s deťmi, ktoré si na trávnik natiahli deky a vychutnali si teplé sobotňajšie popoludnie. Do tanca hrala hudba Swingless Jazz Ensamble a Blue Note Jazz Band v hudobnom pavilóne Harmony. Pripravená bola i škola swingu a charlestonu, taktiež stánky s občerstvením. O program pre deti sa postarala mestská knižnica, ktorá pre ne pripravila pútavé predstavenie Divadla Jaja s predstavením Miláčik a workshop Dobrodružstvá s klobúkom.

Festival ukončilo Matiné Petra Pažického a ďalších. Záhrada Thermie Palace sa vďaka nim rozoznela Schumannovimi, Debussyho či Dvořákovými skladbami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín