Porsche v Hornej Strede stavia novú výrobnú halu v objeme investície takmer 200 miliónov eur

Nemecká spoločnosť Porsche Werkzeugbau, ktorá patrí do koncernu VW Group, by mala do roku 2024 v Hornej Strede preinvestovať viac ako 200 miliónov eur. Prevažná časť investície, takmer 195 miliónov, bude smerovať do projektu sériovej výroby Li-Ion batériových modulov pre elektromobily a minimálne šesť miliónov eur plánuje firma vložiť do projektu diverzifikácie produkcie existujúcej prevádzkarne technologického centra.

V Hornej Strede sú stavebné práce na novej hale na výrobu Li-Ion batériových modulov v plnom prúde. (Autor: pror)

O investičnej pomoci pre Porsche Werkzeugbau v stredu 15. júna rozhodla vláda na svojom zasadnutí. Tá priklepla na návrh Ministerstva hospodárstva SR firmám celkovú pomoc vo forme úľavy na dani z príjmov na úrovni takmer 5,3 mil. eur. Podniky chcú u nás preinvestovať vyše 210 mil. eur a vytvoriť 105 nových pracovných miest.

Ako uviedol minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády, najviac ho teší investícia spoločnosti Porsche. „To je high-tech obrovská investícia,” zhodnotil s tým, že pomôže zabezpečiť budúcnosť firmy na Slovensku.

Najväčšou investíciou je zámer spoločnosti Porsche Smart Battery Shop, ktorá chce na Slovensku vybudovať novú prevádzku špecializovanú na sériovú výrobu Li-Ion batériových modulov. Tie budú využívané ako centrálny pohonný agregát pre elektromobily značky Porsche. Firma plánuje v Hornej Strede investovať takmer 195 mil. eur. Do roku 2024 by tu malo vzniknúť 60 nových pracovných miest. Štát projekt podporí vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej maximálnej hodnote 3,49 mil. eur.

Na uvedený projekt nadväzuje aj ďalšia investícia Porsche Werkzeugbau. Tá má v pláne diverzifikáciu výskumno-vývojových činností jej technologického centra v Hornej Strede o vývoj technológií pre výrobu batériových modulov. Investovať chce šesť miliónov, stimul od štátu vo forme úľavy na dani z príjmov dosiahne 710-tisíc eur. Vzniknúť by mohlo päť nových pracovných miest.

Ako dosvedčujú stavebné práce pri diaľničnom privádzači v Hornej Strede, realizácia novej „baterkárne“ je už v plnom prúde. Zámer spustiť v jej priestoroch výrobu Li-Ion batériových modulov do konca roku 2024 je podľa všetkého reálny.

Nemecká automobilka má v Hornej Strede už vybudované centrum automatizácie a robotizácie, a tak jej stačí iba rozšíriť komplex o fabriku na výrobu komponentov pre elektromobily. Keď sa začnú v Hornej Strede kompletizovať batériové komponenty pre elektromobily, bratislavský závod Volkswagen sa môže preorientovať na výrobu elektromobilov. Pre VW Group to znamená mať blízko seba dve dôležité „montážne haly“, jednu na kompletizovanie batérií a druhú na zostavovanie celých elektromobilov.

Spoločnosť VW Group už zverejnila vzhľad svojho najobľúbenejšieho modelu Volkswagen Passat v plne elektrickej verzii. (foto:VW)

Koncert VW mal vždy najvyššie ambície vo svete automobilového priemyslu. Aktuálne všetky svoje vývojové kapacity vrhol na elektromobilitu. Aj vďaka technologickému centru a výrobnej hale na Li-Ion batériové moduly v Hornej Strede by sa chcel stať technologickým lídrom na trhu s elektromobilmi.

Spoločnosť už zverejnila vzhľad jej najobľúbenejšieho vozidla Volkswagen Passat v jeho plne elektrickej koncepcii, ktorý by sa vyrábal aj vďaka najdôležitejším technologickým komponentom z Hornej Stredy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela