Nová hymna mesta – Piešťanská polka

Desaťročia o nej takmer nikto nevedel. Piešťanská polka, ktorú skomponoval v Československu Jaroslav Procházka, opäť uzrela svetlo sveta vďaka ornitológovi Erichovi Kubicovi a má ambíciu stať sa novou piešťanskou „hymnou“.

Choreografiu na hudbu Piešťanskej polky predviedli tanečníci zo „zušky“. (Autor: FB Erich Kubica)

„Piešťanská polka bola napísaná moravskými hudobníkmi pre Piešťany. Zložili ju pred 60 rokmi, predávala na dnešnej pešej zóne v predajni Supraphon na fono pohľadniciach, čiže zvukových pohľadniciach,“ priblížil nám Erich Kubica, vďaka ktorému sa táto vzácna skladba uchovala. „Takáto pohľadnica stála päť korún, kúpeľní hostia si ju kupovali a posielali svojim rodinám po celom svete. Jednu z týchto pohľadníc si kúpila aj moja stará mama, ktorá bola Rakúšanka a zobrala si ju so sebou do Viedne. Každý rok som k nej chodil na prázdniny, až raz som u nej našiel túto pohľadnicu a vzal si ju domov. Takže takto sa pohľadnica zachovala aj v Piešťanoch,“ skonštatoval Kubica.

Pre mnohých bolo zistenie, že Piešťany majú vlastnú polku, skutočne prekvapivé. „Čo som sa pýtal, nikto takú pohľadnicu nemal a nikto ani nepoznal Piešťanskú polku,“ povedal Kubica s tým, že keď sa raz na túto skladbu pýtal primátora Petra Jančoviča, vznikla myšlienka urobiť z polky akúsi piešťanskú hymnu. Pri otvorení letnej kúpeľnej sezóny sa naskytla príležitosť, ako polku predstaviť Piešťancom a spolu s choreografiami Súkromnej základnej umeleckej školy a Základnej umeleckej školy v Piešťanoch ju spopularizovať medzi obyvateľmi. „Veľmi sa im zapáčila. Budeme ju hrať na rôznych krojovaných podujatiach,“ doplnil Kubica, ktorý Piešťanskú polku nikdy nepočul ani v rozhlase, ani nikde inde, ba naopak – počul ju naposledy v starom hudobnom pavilóne v roku 1965.

Platňa, na ktorej je Piešťanská polka zaznamenaná, bude súčasťou zbierky Balneologického múzea Imricha Wintera. V súčasnosti je už nahrávka zdigitalizovaná, avšak zatiaľ nie je dostupná na internete. Záujem o ňu však prejavilo Rádio Regina Západ, ktoré ju plánuje zaradiť do vysielania.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava