Baleríny – stručná história týchto dámskych topánok

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 14. júna 2022, 17:38

Baleríny si vždy zaslúžia „áno“ bez ohľadu na príležitosť alebo na druh oblečenia. Sú extrémne, aj preto ich možno nájsť v šatníku takmer každej ženy. Ich špeciálny strih a tvar zvýrazňuje klenbu chodidla a nohy tak vyzerajú magicky dlhé. Kde teda vznikol tento charakteristický strih? A kto vytvoril prvý pár balerín?

Od tanečných topánok po nevyhnutnú dámsku obuv

História balerín siaha až do 17. storočia. Počas celej renesancie nosili muži aj ženy ploché topánky so špicatou špičkou. Dĺžka špičky topánky bola ukazovateľom vznešenosti – čím ušľachtilejší aristokrat, tým dlhší špic topánky. Trend však zmenila svadba budúcej francúzskej kráľovnej Kataríny Medicejskej. Tá si na svadbu obula topánky na vysokom opätku, aby sa ešte viac povýšila nad všetkých ostatných šľachticov. Odvtedy sa ploché topánky stali passé.

Baleríny sa ale dostali opäť do módy o niekoľko rokov neskôr. Baletné predstavenia sa tancovali v topánkach s opätkami takmer 70 rokov, až kým sa francúzska tanečnica Marie Camargo nerozhodla obuť si ploché topánky. Taliansky obuvník a tanečník baletu Salvatore Capezio potom vyvinul špeciálnu topánku s plochou podrážkou a špeciálnym strihom – baleríny, ako ich poznáme dnes. Jedným z najvýznamnejších mien v histórii balerín Rose Repetto. V roku 1947 Rose, matka slávneho tanečníka menom Roland Petit, urobila nejaké zmeny na svojich tanečných topánkach, vďaka ktorým boli pohodlnejšie ako predtým. Pohodlné tanečné topánky mali obrovský úspech a Rose Repetto si tak mohla v Paríži otvoriť vlastnú malú výrobu. Potom koncom 20. storočia tieto baleríny upútali pozornosť módnej návrhárky Claire McCardell. Ukázala ich v jednej zo svojich kolekcií, a len o pár rokov neskôr sa balerínky dostali na titulnú stranu magazínu New Yorker’s Vogue. Rozruch okolo týchto nových topánok bol obrovský. Medzinárodné herečky ako Brigitte Bardot a Audrey Hepburn ich s radosťou nosili vo filmoch ako „Et Dieu crea la femme“, „Popoluška v Paríži“ alebo „Raňajky u Tiffanyho“.

Odvtedy je nemožné predstaviť si novú kolekciu topánok bez balerín. Sú všestranné, pohodlné a hodia sa na každú príležitosť. Baleríny môžete nosiť s ležérnym outfitom, večerným oblečením alebo dokonca s elegantným biznis lookom. Dokonca aj v módnom svete haute-couture návrhári ako Giorgio Armani, Michael Kors a Christian Dior predvádzajú baleríny v rôznych podobách a farbách.

Baleríny ako univerzálne topánky

Dámske baleríny sú jedným z najobľúbenejších štýlov dámskej obuvi na jar, v lete, ale aj na jeseň. Nie je to prekvapujúce. Milujeme pocit, keď máme odhalené vrchné časti nôh a chodíme v topánkach mäkkých ako naše papuče. Nehovoriac o tom, aké sú pružné a dobre sa prispôsobujú našim nohám, vďaka čomu sú ideálne aj na teplejšie mesiace. Baleríny sa navyše skvele hodia takmer na každú príležitosť. Môžete v nich pokojne vyraziť do práce, na rande, na obed s priateľmi, ale dokonca aj na svadbu. Na trhu nájdete obrovské množstvo balerín, ktoré sú vhodné každú dámu, a to od štýlových špicatých kúskov, až po tie klasické s oblou špicou. Na internete ale aj v kamenných obchodoch tieto topánky objavíte v stovkách rôznych odtieňov, farebných kombináciách, ale tiež množstve rôznych strihov a štýlov. Vyskúšajte napríklad CCC, kde si zo širokého sortimentu dámskej obuvi od overených distribútorov a kvalitných značiek, vyberie naozaj každá dáma.

Inzercia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav