Piešťanci sú majstrami sveta v tancovaní

Tanečníci zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch sú majstrami sveta. V chorvátskom Poreči zaznamenali skvelý úspech a porotu očarili natoľko, že im udelila titul majstrov sveta v juniorskej kategórii Open duo/trio/kvarteto. A zaujali aj ďalšími výkonmi a pripravenými choreografiami.

Reprezentanti Piešťan a Slovenskej republiky v medzinárodnej konkurencii uspeli (Autor: archív Lucie Danišovej)

Na majstrovstvá DanceStar sa tanečníci pripravovali už od úspešnej kvalifikácie, ktorá sa uskutočnila koncom apríla. „Mávali sme štvorhodinové tréningy aj cez víkend, keďže niektoré žiačky sú už na konzervatóriu. Naozaj na sebe makali, pre niektorých to bol splnený sen a boli nadšení, že sa tam dostali a mohli vycestovať,“ uviedla lektorka Lucia Danišová, ktorej žiaci sa na súťaži zúčastnili. V Poreči sa stretlo sedemtisíc tanečníkov. „Atmosféra bola veľkolepá, bolo tam veľmi veľa ľudí, niektorí sa nemohli dostať ani na vyhlásenie výsledkov,“ uviedla Danišová s tým, že zastúpené boli mnohé krajiny, po prvý raz napríklad aj Kanada.

Piešťanské deti a mladí vo veku 7 až 22 rokov cestovali do chorvátskeho mesta takmer 13 hodín. Zúčastniť sa mohli na rôznych workshopoch, ale súťažili každý deň okrem piatka, a tak stihli iba jedno takéto cvičenie. Navštívili aj samotné mesto Poreč.

„Bolo to veľmi stresujúce, keďže harmonogram na ďalší deň bol zverejnený buď deň vopred, alebo dokonca až v noci. Nevedeli sme preto, kedy presne súťažíme. Ale som veľmi rada, ako sme to zvládli. Deti boli úžasné, disciplinované, starší pomáhali mladším,“ pochválila svojich zverencov lektorka a dodala, že spolu s deťmi nečakali také skvelé umiestnenie. S jednou choreografiou totiž porazili krajiny ako Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a zvíťazili s vysokým bodovým ohodnotením.

„Plakali od radosti, boli dojatí. Mali pritom naozaj veľkú konkurenciu. A keď som si to porovnala s rokom 2018, vidím, ako sa vypracovali. Je úžasné vidieť ich rásť, takže dojatá som bola i ja,“ skonštatovala lektorka. „Podľa mňa je najdôležitejšie tancovať srdcom, a to aj robia. Ide z nich neskutočná energia. Keď sa usmejú, človek zabudne na všetky starosti,“ dodala Danišová, ktorá na záver ďakuje mamičkám, ktoré počas súťaže pomáhali.

Najbližšie tanečníkov čaká finále súťaže V4 na Balatone, kam sa už teraz veľmi tešia.

Výsledky SZUŠ Piešťany:

Open juniori duo/trio/kvarteto: Artur Halo, Sofia Vlasaková, Tamara Srnáková, Veronika Bieliková (Back in Black) – 1. miesto

Urban hip-hop: Dominika a Veronika Bielikové – 3. miesto

Mladšie žiačky: Egyptian seeres – 3. miesto

Sólo: Lea Miklánková – 4. miesto

Formácia: Pikachu is back – 5. miesto

Formácia: Malvis – 6. miesto

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava