Minister Krajniak: Piešťanská Slovenská chránená dielňa je vzorový sociálny podnik

Ponuka produktov a služieb sociálnych podnikov na Slovensku je sústredená na novom portáli Nakupujmesrdcom.sk a katalogsp.sk. Predstavili ho v minulú stredu v Piešťanoch minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) a jeho poradca pre oblasť sociálnej ekonomiky Norbert Tinka. Minister si podľa jeho slov Piešťany nevybral náhodou. Dôvodom mal byť úspešne fungujúci sociálny podnik Slovenská chránená dielňa na Sládkovičovej ulici pod vedením Richarda Kopúna.

Piešťany si minister nevybral náhodne, sociálny podnik Slovenská chránená dielňa je vraj pre ostatné vzorom. (Autor: pror)

„Z tejto firmy sme takí nadšení, že ju i našou návštevou chceme spropagovať,“ vysvetlil Milan Krajniak. Ďalej však pokračoval v téme sociálnych podnikov a ich podpory v rámci celého Slovenska a venoval sa spolu so svojím poradcom predstaveniu elektronického katalógu ponúkaných tovarov a služieb sociálnych podnikov zverejnenému na webovej stránke s názvom Nakupujmesrdcom.sk.

Ide podľa nich o prvý užívateľsky prívetivý a prehľadný online nástroj ponuky registrovaných sociálnych podnikov, ktorý podporuje ich udržateľnosť a zodpovedné podnikanie na Slovensku. Sociálny podnik funguje podľa ministrových slov rovnako ako iné firmy, podmienkou získania štatútu je zamestnávanie aspoň 30 percent znevýhodnených pracovníkov.

„V súčasnosti je dobre fungujúcich registrovaných sociálnych podnikov 513. Len v uplynulom roku ich vzniklo 224, v tomto už 66,“ uviedol Krajniak. V nich našlo pracovné uplatnenie 5013 ľudí, 3376 z nich je znevýhodnených zamestnancov. Okrem zdravotne znevýhodnených sú to podľa Krajniakových slov aj dlhodobo nezamestnaní, matky po materskej dovolenke, osamelé matky a podobne.

Online katalóg pripravila Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prostredníctvom národného projektu Inštitút sociálnej ekonomiky. Obsahuje v súčasnosti ponuku viac ako 300 registrovaných sociálnych podnikov. Databáza tovarov a služieb je podľa Norberta Tinku prehľadne rozdelená do kategórií, ktoré sa dajú jednoducho filtrovať alebo zadať priamo do vyhľadávacieho okna.

Katalóg vyhľadáva aj na základe regionálneho umiestnenia v samosprávnych krajoch alebo na mape Slovenska. „Naším cieľom je, aby sa tento katalóg stal praktickým pomocníkom pri obstarávaní a nakupovaní tovarov a služieb pre štátne inštitúcie, samosprávy a pre všetkých sociálne zmýšľajúcich ľudí. Zároveň je to všestranný a bezplatný nástroj na podporu činnosti registrovaných sociálnych podnikov,“ uviedol Tinka. Môže byť pomocou pre verejných obstarávateľov, ďalšou veľkou skupinou potenciálnych zákazníkov sociálnych podnikov sú zamestnávatelia.

Norbert Tinka informoval i o možnosti zadováženia servisných poukážok aj fyzickými osobami: „Sú cenina, ktorou sa tiež dá za služby v registrovaných sociálnych podnikoch platiť, a je to ďalšia forma podpory štátu. Po platbe poukážku v nominálnej hodnote 10 eur ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny odkúpi od sociálneho podniku za 13 eur a v nominálnej hodnote 5 eur ju odkupuje za 10 eur. V katalógu je pri každom sociálnom podniku údaj, či servisné poukážky ako platidlo používa alebo nie. Aktuálne je ich 55.“

Minister Krajniak sa v závere svojej návštevy v Piešťanoch zoznámil aj s fungovaním Slovenskej chránenej dielne, ktorá je tiež registrovaná na stránke www.katalogsp.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel