Basketbalistky SR v Piešťanoch v dvoch odlišných skupinách

Svetová letná univerziáda sa v čínskom Čcheng-tu mala uskutočniť 18. až 29. augusta 2021. Preložené olympijské hry v Tokiu však „vymazali“ z vlaňajšieho kalendára toto takisto multišportové podujatie, pre ktoré Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) našla nový termín 26. jún až 7. júl 2022. Aj ten však pred necelým mesiacom padol. FISU na podnet čínskych organizátorov pre ďalšiu vlnu pandémie v oficiálnom komuniké 6. mája presunula letnú univerziádu na rok 2023.

Reprezentantky univerzitného výberu SR sa pripravujú aj v hale Gymnázia Pierra de Coubertina. (Autor: th)

V slovenskej vysokoškolskej výprave v Čcheng-tu mali mať svoje miesto aj basketbalové reprezentantky. Ich príprava do Číny mala byť v týchto dňoch v plnom tempe. „Hoci univerziáda teraz nebude, my sme našu prípravu úplne nezrušili,“ zvestoval nám tréner basketbalistiek Slovenska aj vysokoškolského výberu SR Juraj Suja.

„Od pondelka sme boli podľa plánu v Piešťanoch na prvom päťdňovom tréningovom kempe. Ďalšie dva päťdňové budú aj v najbližších dvoch týždňoch. Žiaľ, neodohráme dve pôvodne plánované stretnutia proti Češkám, ktoré ich odriekli. Malou náhradou bude zápas v Ružomberku proti našej dvadsiatke, ktorá sa pripravuje na turnaj majstrovstiev Európy svojej vekovej kategórie,“ doplnil Suja.

Niekoľko dievčat z A-tímu žien Slovenska, ktorý už má za sebou z novembra uplynulého roka dva zápasy kvalifikácie ME 2023 (prehru doma s Talianskom 66:69 a víťazstvo vo Švajčiarsku 65:50), sa mohlo počas leta predstaviť v univerziádnom výbere v Číne. Aj preto nemá naša ženská reprezentácia v týchto dňoch svoj vlastný program. Všetky hráčky zo širšieho výberu však dostali ponuku zatrénovať si s „vysokoškoláčkami“, ale radšej si zvolili liečebno-rehabilitačný pobyt, ktorý im – takisto v Piešťanoch – zabezpečila Slovenská basketbalová asociácia.

„Minulý týždeň ho využívali Terézia Páleníková, Ivana Jakubcová, Alica Moravčíková, Dominika Rusiňáková, Miroslava Praženicová, Sabína Oroszová, Alexandra Hašková a Michaela Balážová. Neskôr ho absolvuje Nikola Dudášová,“ prezradil nám manažér ženskej reprezentácie Tomáš Horký. V kvalifikačnej H-skupine ME 2023 odohrajú Slovenky ďalšie dve stretnutia v novembri, obe pod cudzími košmi. Najprv ich 24. 11. čaká stretnutie v Luxembursku a potom 27. 11. v Taliansku. Kvalifikácia vyvrcholí dvomi zápasmi až vo februári 2023, naše privítajú doma najprv Švajčiarsko a na záver Luxembursko.

Pozvali ich do Piešťan

Do Piešťan pozvalo vedenie slovenskej ženskej univerziádnej reprezentácie týchto pätnásť hráčok: Alexandra Buknová, Nikola Kováčiková, Lucia Lüttmerdingová, Natália Martišková, Diana Mikovčáková, Rebeka Mikulášiková, Klára Paulechová, Veronika Remenárová, Ema Rodáková, Tereza Sedláková, Radka Stašová, Lucia Striešová, Soňa Svetlíková, Stella Tarkovičová a Dominika Urbanová. Svoju účasť však ospravedlnili Mikulášiková a Paulechová, a tak sa v júni v tomto vysokoškolskom tíme objaví trinásť dievčat, pričom niektoré si odskočia aj za inými „záujmami“ napríklad v trojkovom basketbale.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava