Elektrikári sa lúčili so svojou alma mater – SPŠE Piešťany

Na dvore Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch znela študentská hymna. Svoje maturitné tablá držali a so školou sa lúčili štvrtáci, ktorých čaká už len absolventský týždeň a po ňom ústne maturitné skúšky. Slávnostnú atmosféru pripravili celej škole maturanti z tried Aleny Kolníkovej, Jaroslava Orviského a Anny Pospíšilovej. Veselo i smutno bolo tým, ktorí sa lúčili, aj tým, s ktorými sa lúčili.

(Autor: Miroslav Klein)

Slávnostná akadémia sa začala hymnou Gaudeamus, po nej zaznela hymnická pieseň skladateľa Mikuláša Schneidera Trnavského a autora textu Ferka Urbánka – Hoj, vlasť moja! Po úvodných tónoch nasledoval príhovor slovenčinárky Marianny Hradečnej a riaditeľa školy Jozefa Kolníka: „Dnes doznieva školský zvonec a aj obdobie vášho štvorročného štúdia na tejto škole. Prešli ste cieľovou páskou a úspešne zavŕšili jednu etapu vášho života. Ešte zvládnuť jeden posledný krôčik – ústnu maturitu! Nastal čas rozlúčiť sa so spolužiakmi, s ktorými ste prežili mnoho spoločných chvíľ. Čochvíľa sa rozpŕchnete do rôznych kútov Slovenska a možno aj ďalej. Čakajú vás nové povinnosti, niektorých vysoké školy, iných prvé zamestnanie. Prajem vám, aby ste na prijímacích skúškach boli úspešní. Vám, ktorí idete pracovať, aby ste získali miesto adekvátne svojmu vzdelaniu. Dovoľte mi, aby som poďakoval triednym učiteľom za ich neľahkú prácu. Moje poďakovanie patrí tiež všetkým učiteľom, ktorí sa podieľali na vašej príprave do života. Milé dievčatá a chlapci, prajem vám, aby naša piešťanská priemyslovka ostala miestom, na ktoré sa každý rád vráti a nájde v ňom priateľov, radu i pomoc. Želám vám na ceste životom teplé slnko nad domovom, dobré skutky s dobrým slovom, zdravia, šťastia akurát, aby vás mal každý rád!“

Po jeho slovách poďakovali za vzdelávanie, výchovu a životnú múdrosť i priateľstvá „hovorcovia štvrtej áčky, béčky aj céčky“, pričom každý z nich predniesol emotívne ladený príhovor. Nahodení maturanti sa potom vybrali s kyticami kvetov za svojimi pedagógmi. Zamávali mladším spolužiakom a s tablami, pokrikmi, spevom i rapkáčmi sa vybrali do mesta, aby tablá vyložili do výkladných skríň piešťanských prevádzok a podnikov.

Ak ste teda vo štvrtok stretli veselú chasu a prípadne ju nejakým tým drobákom podporili v ich rozlúčke s alma mater, môžete predpokladať, že bujaré lúčenie už majú za sebou. A v týchto dňoch sa už väčšina z nich pripravuje na ústne maturitné skúšky. Držíme im palce!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín