Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 5. júna 2022, 10:07

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, Brusel je raz v roku nielen hlavným mestom Európy, ale aj hlavným mestom džezu. Brussels Jazz Weekend je názov tri dni trvajúceho džezového ošiaľu, do ktorého sa mesto ponorí na konci mája. Najväčší džezový festival v Európe sa konal už po ôsmykrát a mal zvláštnu atmosféru. Neďaleko od centra diania sa pred sto rokmi narodil Toots Thielemans. Tohtoročný festival bol venovaný jeho pamiatke.


Jano Babič (Autor: red)

Bruselský džezový víkend – to je 150 koncertov na štyroch otvorených scénach – hlavná je na Grand Place, ostatné tri v blízkom okolí v starom meste. Všade vstup voľný. Ďalšie koncerty sa konajú na 33 pódiách v klubových a spoločenských priestoroch širšieho centra Bruselu. Jedno z pódií je venované tradičnému jam session, voľnému stretnutiu džezových hudobníkov. Kombinácia historickej kulisy námestia Grand Place a moderného džezu je fascinujúca. Sedel som v epicentre Európy. Hovorili sme rôznymi jazykmi v dokonalom porozumení a cez nepreniknuteľný dav sa lial vodopád ohromného do tohto momentu nepočutého kumštu. Celý Brusel sa brodil v džeze.

Každý džezový festival je oslavou veľkosti ducha a ľudskej tvorivosti. Bruselský festival som prežil aj ako oslavu ľudskosti. Úsmevy a priazeň všade naokolo, nielen v ponúknutej stoličke. Ochota a rešpekt navzájom pri účasti všetkých farieb pleti, národností, vierovyznania i rodového zaradenia. Mačka na pleci intenzívneho poslucháča a psíci poslušne pri nohe vypĺňali chvíľky poklesu pozornosti pri striedaní kapiel. Jediné, čo mi bolo ľúto, že som v siahodlhom zozname kapiel nenašiel žiadnu zo Slovenska. Ja sám som bol v bekstejdži slovenskou raritou. Napokon, v bulletine festivalu sa píše: „Objavuj džez, objavuj región, objavuj mesto, ktoré swinguje ako žiadne iné…“ To som už niekde počul…

Budúce Podoby džezu na Rádiu Piešťany nemôžu byť o inom než o festivale v Bruseli. Nielen 150 koncertov a voľný vstup sú témou na zamyslenie. Úroveň predvedeného kumštu je predmetom skúmania. Či spomenieme koncert na otvorenie, kde sa predstavil 80-ročný Philip Catherine, alebo koncerty venované jubileu 100 rokov Toots Thielemansa, cez zázračné dieťa, akým je gitarista Eliott Knuets, až po každý koncert mimo hlavného pódia, všade sa hral strhujúci džez.

Bruselský big band Jazz Station a jeho šéf Stéphane Mercier chce prísť na Slovensko, Peter Hertmans, gitarový mág a pedagóg, tútor a opatrovateľ Eliotta Knuetsa, sa s radosťou pridal. Olivier Ker Ourio s ústnou harmonikou presvedčil auditórium v rozkolísanom sprievode karibskej rytmiky. Daniel Salemi s projektom Daylight otváral nedeľný program na Grand Place a s ním už zo soboty známy bubeník Daniel Jonkers, o ktorom bude Európa určite ešte počuť.

Viac už, priatelia, v relácii Podoby džezu. Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav