Na dvore Arty vznikne remeselné trhovisko

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 5. júna 2022, 23:32

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie o vzniku nového piešťanského trhoviska na dvore kultúrneho centre ARTA na Kollárovej ulici. Trhy podľa schváleného materiálu budú slúžiť na predaj lokálnych produktov, miestnej, regionálnej produkcie, vlastnej výroby remeselníkov, umeleckej tvorby a občerstvenia a majú byť spojené aj s kultúrnymi podujatiami.

Na dvore bývalej fabriky na sladkosti vznikne nové remeselné trhovisko. (Autor: @artapiestany)

Správu trhoviska bude vykonávať občianske združenie Iniciatíva Arta. Trhovými dňami podľa všeobecne záväzného nariadenia sú predovšetkým sobota a nedeľa počas celého roka, príležitostne počas kultúrnych, spoločenských alebo vzdelávacích podujatí. Prevádzkový čas je minimálne od 9.00 do 18.00 h, maximálne však do 22. hodiny.

Na trhoch vo dvore na Kollárovej ulici budú môcť na základe povolenia Mesta Piešťany predávať právnické osoby oprávnené na podnikanie, fyzické osoby predávajúce rastlinné a živočíšne výrobky z vlastnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti, alebo lesné plodiny, či fyzické osoby, ktoré sú autormi predávaného výrobku, ktorý je originálom diela alebo jeho rozmnoženinou.

Na trhoch sa bude môcť predávať sušené ovocie, orechy, mandle, medovníky, cukrovinky, oblátky, cukrárske výrobky, včelie produkty – med a výrobky z medu, spracované ovocie – šťavy, mušty, sirupy, marmelády, džemy, spracovaná zelenina, ovocné liehoviny, bylinkové likéry, pivo z minipivovarov, víno regionálnych pestovateľov, byliny, čaje, koreniny a koreninové zmesi.

Tiež bude možné na trhoch podávať jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu – pekárenské výrobky: lokše, pagáče, cestoviny, chlieb, pečivo či drobné umelecké a remeselné výrobky, spotrebné výrobky kreatívneho priemyslu – hračky, balóny, knihy, keramika, výrobky zo skla, bižutéria, šperky, oblečenie lokálnych značiek. Na trhoch bude možné poskytovať pohostinské a reštauračné služby, rýchle občerstvenie a stravovanie.

Arta zabezpečí zhromažďovanie, odvoz a likvidáciu zmesového komunálneho odpadu. Zostatky použitých olejov ako i ostatných olejov vzniknutých pri príprave pokrmov rýchleho občerstvenia sa musia zhromažďovať vo vyčlenených uzatvárateľných nádobách na určenom mieste mimo výrobných priestorov. Predajca zodpovedá za čistotu a poriadok v bezprostrednom okolí svojho predajného stánku. Správca zodpovedá za celkový poriadok po skončení KKC ARTA trhov.

Arta je bývalý názov Považskej továrne na čokoládu a cukrovinky, ktorá fungovala v Piešťanoch v medzivojnovom období. Po znárodnení prešla pod národný podnik Figaro. Neskôr bola sídlom Tesly a Strednej odbornej školy technickej. Od roku 2011 sú jej priestory prázdne. Pod hlavičkou občianskeho združenia Iniciatíva Arta sa z nej aktivisti snažia vytvoriť kultúrno-kreatívne centrum – miesto pre tvorbu, prácu, komunitu, stretávanie, kultúru a umenie.

zdroj: MsÚ Piešťany/Iniciatíva ARTA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek