Udelili ceny primátora pre osobnosti mesta či úspešných športovcov za rok 2021

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 31. mája 2022, 00:01

Tradícia udeľovania cien primátora mala minulý týždeň už svoje 32. pokračovanie. V piatok 27. mája sa tak k významným osobnostiam a kolektívom Piešťan pripojili ďalší ocenení. Hlavným poslaním podujatia, ktoré sa koná od roku 1991, je vyzdvihnutie výnimočnosti osobností, ktoré dostali do povedomia kúpeľné mesto v našej krajine i za jej hranicami.

(Autor: pror)

Oceňovanie osobností a kolektívov je rozdelené do viacerých kategórií. Primátor každoročne oceňuje tých, ktorí sa zapísali do povedomia verejnosti v oblasti kultúry, športu, sociálnej oblasti, tvorby a ochrany životného prostredia. Primátor však oceňuje i pedagógov, na ktorých sa nezabúda.

Kultúrna osobnosť roka

Zita Bruncková za dlhoročnú organizáciu piešťanského Anna bálu.

Pavol Jurák za propagáciu Piešťan v rádiu.

Kultúrny počin roka

Ján Horňák in memoriam za zorganizovanie 28. ročníka podujatia Piešťanské Zlaté stuhy – Concours d´Élégance. Cenu prevzala jeho dcéra Kata Sedlak.

Oblasť ochrany a tvorby životného prostredia

Clean Piešťany – Za čistejšie Piešťany: skupina nadšencov, ktorí sa vo voľnom čase nezištne starajú o poriadok v meste a okrem čistenia odpadkov robia aj edukatívnu činnosť. Ocenenie prevzal Robo Hoš.

Ornitológ Štefan Šiška sa Sĺňave a vtáctvu venuje od detstva. Spolu s Erichom Kubicom sa starajú o manažment Výsadby, ale i o Vtáčí ostrov – pravidelné strihanie hlavových vŕb, zimné kŕmenie vtáctva a krúžkovanie.

Dušan Knap in memoriam: venoval sa príprave projektu Environmentálneho centra v Piešťanoch, ochrane vtáctva, spolupodieľal sa na umiestňovaní vtáčích búdok v mestskom parku, angažoval sa aj proti spracovaniu rádioaktívneho odpadu v Jaslovských Bohuniciach. Cenu prevzal syn Dušana Knapa.

Oblasť zdravotnícka, charitatívna a humanitárna

Ocenenie získala Beatrix Černohorská, dlhoročná nefrologička, primárka FMC DS v Piešťanoch, lekárka, ktorá pomáha pacientom s ochorením obličiek.

Pedagógovia, na ktorých sa nezabúda

Ocenenie za rok 2021 získalo osemnásť pedagógov pôsobiacich v piešťanských základných, materských či umeleckých školách: Silvia Daňková, Oľga Hašanová, Alena Hlavová, Rudolf Kollár, Oľga Kovaliková, Larisa Krivoščeková, Anna Levčíková, Lýdia Madlová, Anna Martinková, Lívia Mičíková, Marcela Palkovičová, Renáta Polonská, Katarína Pročková, Gabriela Schieberová, Emília Siebertová, Katarína Šišanová, Miriam Šupenová, Gizela Talačová in memoriam a Bibiana Zaťková.

Najúspešnejší športovci roka

Dorastenci:

Viktor Samuel Podhradský – dvojkajak: 6. miesto na majstrovstvách sveta juniorov.

Matej Današ – dvojkajak: 6. miesto na majstrovstvách sveta juniorov.

Soňa Depešová – tenis: reprezentantka Slovenska do 14 rokov.

Eliška Drahovská – atletika: majsterka Slovenska v behu na 3000 m, na European Kids Athletics Games obsadila v behu na 1500 m 6. miesto.

Filip Lányi – plávanie: juniorský slovenský reprezentant a juniorský majster Slovenska, víťaz slovenského pohára jednotlivcov v plávaní medzi juniormi 2021.

Nina Majerčíková – motošport: na majstrovstvách sveta vo Formule Future Class 3 sa v prvej disciplíne umiestnila na 4. mieste.

Daniel Rybanský – kajak: 6. miesto na majstrovstvách Európy juniorov, 3. miesto v slovenskom pohári.

Peter Strečanský – veslovanie: v sezóne 2021 obsadil prvé miesto v disciplíne skif na majstrovstvách Slovenska, je zaradený do Juniorského olympijského tímu na rok 2022.

Olívia Ana Šprláková-Zmorová – plávanie: juniorská slovenská reprezentantka, juniorská a seniorská majsterka Slovenska, víťazka slovenského pohára v diaľkovom plávaní a víťazka slovenského pohára jednotlivcov medzi juniormi v plávaní 2021.

Michal Zrutta – kajak: 7. miesto na majstrovstvách Európy juniorov.

Dospelí:

Peter Kizek – kanoe: 8. miesto na majstrovstvách sveta do 23 rokov, 1. miesto v slovenskom pohári mužov.

Lýdia Drahovská – triatlon: 3. miesto na majstrovstvách Európy XTERRA cross triathlon – Paganella (Taliansko), 3. miesto na majstrovstvách Slovenska v triatlone, 3. miesto na majstrovstvách Slovenska v akvatlone, 3. miesto na majstrovstvách Slovenska v kros triatlone.

Katarína Grežďová – vodné pólo: štartovala na majstrovstvách Európy a majstrovstvách sveta U19, najlepšia strelkyňa Slovenska na majstrovstvách Európy junioriek.

Veronika Kolníková – plávanie: na 800 m voľný spôsob získala svoj 60. titul majsterky Slovenska v seniorskej kategórii, na 1500 m voľný spôsob nenašla na majstrovstvách SR premožiteľku od roku 2006.

Lukáš Lacko – tenis: dlhoročný slovenský reprezentant, aktuálne č. 5 v SR a 180. v ATP, v roku 2021 vyhral challenger na Malorke.

Milan Lackovič – veslársky trenažér: v sezóne 2021 na online majstrovstvách sveta na veslárskom trenažéri v kategórii PR3 (nevidiaci) na 500 m zvíťazil v novom svetovom rekorde, ktorým vylepšil o štyri desatiny svoj predchádzajúci svetový rekord.

Sára Niepelová – plávanie: majsterka SR v diaľkovom plávaní na 5 km, na letných seniorských majstrovstvách SR získala jedno 1. miesto, dve 2. miesta a jedno 3. miesto.

Zuzana Oravcová – vodné lyžovanie: na majstrovstvách Európy za člnom v Sesene získala v slalome 19. miesto, v trikoch 16. miesto, v skokoch 10. miesto, v kombinácii 12. miesto, za družstvo 2. miesto.

Zuzana Vráblová – wakeskate: na majstrovstvách Európy vo wakeskate 2021 v Nemecku získala 2. miesto, je viacnásobnou majsterkou sveta aj Európy.

Nicolas Wolf – vodné lyžovanie: na majstrovstvách sveta 2021 za vlekom v Poľsku získal v slalome 19. miesto, v trikoch 16. miesto, v skokoch 12. miesto, v kombinácii 11. miesto, za družstvo 15. miesto.

Najúspešnejší športový kolektív

– basketbalistky Piešťanské Čajky

– kolektív plavcov Športového plaveckého klubu Kúpele Piešťany

– atletické štafetové družstvo TJ Družba Piešťany v zložení: Matúš Kubala, Samuel Krepop, Richard Haberern a Erik Ranostaj

Zaslúžilý pracovník v oblasti športu

Miloš Drgoň sa v Piešťanoch venuje basketbalu v pozícii predsedu a trénera mládežníckeho klubu BKM Piešťany. V roku 2012 stál pri vzniku profesionálneho ženského basketbalového klubu Piešťanské Čajky. Od roku 2002 vykonáva funkciu predsedu Komisie ženských basketbalových klubov Slovenskej basketbalovej asociácie, od decembra 2018 zastával aj funkciu koordinátora ženskej zložky a člena VV SBA. V júli 2019 bol zvolený za prezidenta SBA a v tejto funkcii pôsobí doteraz.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav