Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 29. mája 2022, 14:04

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, koniec týždňa na Považí v znamení nádherného džezu. Nádherného preto, lebo bol v plnej nádhere jeho autorov, interpretov, priestorov a publika. Strhujúci zážitok v nežnom burácaní sily ducha, pocitu oddanosti a spolupatričnosti.


Jano Babič (Autor: red)

V sobotu v Trenčíne a v nedeľu v Piešťanoch zaznel koncert medzikontinentálneho kvarteta, aby so slovenským džezovým fenoménom menom Ester Wiesnerová prezentovalo hudbu nezvyčajného albumu. Nezvyčajného formátom, materiálom, ale hlavne hudbou. Tá pochádza z jasného odkazu so všeobjímajúcim obsahom dokonalého kumštu, ľudskosti a imperatívnej nebojácnej rozdielnosti. To všetko vdýchla do svojej hudby v štúdiu – o to viac na koncertoch – Ester Wiesnerová.

Objavné nástrojové zloženie kvarteta vydalo úplne nový zvuk džezového hudobného prejavu a odvážny krok do neprebádanej sféry kompozície, inštrumentácie a aranžovania, vyžadujúcej zároveň techniku ovládania nástrojov blížiacu sa k dokonalosti. Nad tým všetkým z výšin padá Esterin spev, zdobiaci čistú, priezračnú, nepoškvrnenú krajinu trblietavým hviezdnym prachom. Tou krajinou je spojenie kontinentov cez amerického harfistu, anglického saxofonistu, japonského perkusionistu a slovenského kontrabasistu.

Zriedkakedy má džezový koncert takú silnú hutnosť spolupatričnosti oboch aktérov diania. Mám na mysli spojenie pódia s auditóriom. Či je to v osobnosti Ester Wiesnerovej, alebo v sile hudby prichádzajúcej zo scény, nechám na posúdenie účastníkov tejto nevšednej udalosti.

Ester Wiesnerová sa vrátila do svojej krajiny po rokoch strávených v Spojených štátoch, koncertovaní v Južnej Amerike a v ázijských krajinách. Jej koncertné turné Modrý zápisník pokračuje východoslovenskými mestami, v Čechách a končí sa vo Viedni. Celé turné je vlastne výsledkom úsilia ochotných a zanietených usporiadateľov. Džezu oddaných ľudí, ktorí chcú dať svetu na známosť, že na Slovensku sa hrá kvalitný džez, ktorý už roky siaha po európskych, a možno po svetových métach. Zdá sa, že jediné, čo slovenskému džezu chýba, je väčšia starostlivosť oficiálnych inštitúcií, aby jeho šírenie nebolo odkázané na obetavosť a ochotu niekoľkých džezových „rukojemníkov“…

Občianske združenie Za hranice s hudbou organizuje už po šiestykrát týždňový workshop, ktorý sa koná v Ivanke pri Dunaji a na ktorom sú lektormi slovenskí a zahraniční profesionálni hudobníci a pedagógovia: Ester Wiesnerová, Mária Reháková, Sam Knight, Lenka Molčányiová, Tibor Feledi, Michal Šelep, Tomáš Lukáč, Jakub Valíček. Povieme si o príprave džezových festivalov u nás a v zahraničí, obzrieme sa za desiatym ročníkom Gypsy Jazz Festivalu, Pat Metheny predstavuje nový album Side-Eye, OpenJazzFest zverejnil prvé mená dvanásteho ročníka.

O tom budú Podoby džezu na Rádiu Piešťany, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav