Music festival Piešťany sa začína už v stredu

Obľúbený music festival Piešťany (mfP) začne v stredu 1. júna o 19.00 h písať svoje 67. pokračovanie. Festivalové dianie odštartujú tradičné fanfáry v podaní Corni di Bratislava, ktoré budú nasledované koncertom Slovenského komorného orchestra v spolupráci so Slovenským filharmonickým zborom. Záverečný koncert 67. mfP bude patriť Slovenskej filharmónii.

Slávnostné fanfáry zaznejú v stredu 1. júna o 19.00 h. (Autor: am)

„Som presvedčený, že pre väčšinu z nás sú každoročné podujatia v rámci mfP malým splneným zázrakom v oblasti umenia. Jedným z dôvodov je, že festival, patriaci k najstarším sviatkom hudby v dejinách slovenskej histórie, prekročil v tomto roku už druhú polovicu šiestej dekády svojej existencie. To je samo o sebe mimoriadne. Ešte pozoruhodnejší je fakt, že celé obdobie 66 ročníkov prebehlo plynulo a kontinuálne bez absencie podujatia v čo i len jednom roku. A to je na Slovensku veľká vzácnosť,“ uviedol Marián Turner, dramaturg a predseda festivalového výboru mfP a generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie. Pripomenul tiež, že pri založení festivalu v roku 1956 stál významný slovenský hudobný skladateľ profesor Eugen Suchoň a jeho nadšení spolupracovníci.

„Pre aktuálny 67. ročník pripravil festivalový výbor opäť bohatý program, sľubujúci hlboké hudobné zážitky. Úvodný a záverečný koncert budú patriť Slovenskej filharmónii, ktorá pravidelne účinkuje na festivalových podujatiach už od prvého ročníka,“ prezradil Turner s tým, že na tohtoročnom otváracom koncerte zaznejú v jej podaní a za spolupráce Slovenského filharmonického zboru a významných sólistov vrcholné diela velikána viedenského klasicizmu Wolfganga Amadea Mozarta. Jeho Koncert pre klavír a orchester d mol prednesie ako sólista profesor Marian Lapšanský a v slávnom Requiem sa predstavia operní speváci Lenka Máčiková, Terézia Kružliaková, Martin Gyimesi a Gustáv Beláček. Na záverečnom koncerte zaznejú slávne operné árie, zbory, predohry a melódie z repertoáru romantických skladateľov.

„Milovníci intímnej atmosféry komornej hudby si určite prídu na svoje na koncertoch originálnych inštrumentálnych spojení v podaní fagotového kvarteta alebo huslí a bicích nástrojov všetkého druhu. Okrem raritných zoskupení vystúpi aj klasické sláčikové kvarteto Varga Quartet z Rakúska a duo popredných slovenských interpretov v zložení klaviristka Daniela Varinská a violončelista Ján Slávik,“ priblížil Turner.

Nebudú však chýbať ani tanečné umelecké vystúpenia. Veľký tanečno-hudobný program Z tvorby prof. Štefana Nosáľa, inšpirovaný bohatými tradíciami slovenského folklóru, predstaví divákom Umelecký súbor Lúčnica so svojimi sólistami. Ďalším veľkým scénickým dielom je nová slovenská inscenácia slávneho broadwayského muzikálu West Side Story.

Predseda festivalového výboru doplnil, že pre priaznivcov priamych prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku je pripravené predstavenie novej opery Hamlet, pre fanúšikov crossover a latino žánru zasa večer s hudbou inšpirovanou argentínskym tangom. Zaujímavým a veľmi originálnym bude koncert dvoch slovenských zoskupení, ensemblu starej hudby Solamente naturali a Zuzany Mojžišovej so svojím bandom. Obe združenia ponúknu svoj pohľad na interpretáciu hudby inšpirovanej folklórom, v barokovej interpretácii a v súčasnom modernom prevedení.

Záver festivalu bude už tradične patriť slávnostnému koncertu najlepších účastníkov medzinárodných speváckych kurzov Petra Dvorského. Ako bonus bude uvedený aj nový slovenský filmový dokument Peter Dvorský za osobnej účasti majstra.

V Dome umenia budú tiež prebiehať zaujímavé výtvarné a fotografické výstavy z diel popredných slovenských autorov.

„Tento ročník mfP je poznačený silnou paradoxnou situáciou, aká nemá v jeho histórii obdobu. Na jednej strane sa tešíme, že po skončení lockdownu a ďalších prísnych covidových opatrení sa opätovne vidíme na živých koncertoch a s publikom v sálach, pozerajúc sa navzájom do tvárí bez masiek. Je to popri umeleckom zážitku aj silný zážitok sociálny. No na druhej strane všetci s veľkými obavami sledujeme novú hrozbu, a to hrôzostrašný vojnový konflikt na Ukrajine. Úprimne spolucítime so všetkými, ktorí boli touto vojnou zasiahnutí. Ako vyjadrenie našej solidarity a snahy pomôcť ľuďom v núdzi sa rozhodla Slovenská filharmónia iniciovať finančnú zbierku pre Slovenský Červený kríž, ku ktorej povzbudzuje aj ostatných návštevníkov festivalu,“ informoval Turner s tým, že zbierka sa začne 1. júna pri otváracom koncerte festivalu, kde účinkuje práve Slovenská filharmónia a jej umelecké telesá. Potrvá počas celého leta a výťažok bude môcť humanitárna organizácia použiť všade tam, kde to bude najviac potrebné.

„Veríme, že dobro a zdravý rozum opäť skoro zvíťazia a že naši susedia na Ukrajine budú môcť opäť zažívať pokoj a mier. Všetci si to úprimne želáme, pretože vieme, čo platí už od čias starého Ríma – ‚inter arma silent musae‘. A že to zďaleka nie sú len múzy, ktoré vojna umlčí, je dnes už tiež všetkým jasné. Prajem všetkým návštevníkom 67. ročníka mfP hlboké a krásne umelecké i spoločenské zážitky,“ uzavrel Turner.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel