Spomienka na chlapca zo Zeleného stromu

  • Kultúra a spoločnosť / História / Piešťany
  • 28. mája 2022, 08:11

V posledný májový deň tohto roka si pripomenieme desiate výročie, odkedy nás vo veku 82 rokov navždy opustil pán Andrej Schulz, vnuk Ľudovíta Wintera.

Andrej Schulz ako dieťa sedí pri starom otcovi Ľudovítovi Winterovi, vedľa neho je jeho mama Mária - na terase Zeleného stromu. (Autor: archív rodiny)

Andrej Schulz sa narodil 26. decembra 1929 v Zelenom strome ako mladšie z dvoch detí Márie Schulzovej, dcéry Ľudovíta Wintera. V roku 1945, po tragickej strate matky, ktorá zahynula v koncentračnom tábore Bergen Belsen (jej tragický osud pripomína pamätný kameň Stolperstein uložený v chodníku pred Zeleným stromom), prevzal výchovu vnúčat starý otec Ľudovít Winter.

Po vyvlastnení majetku rodiny Winterovcov a úplnej strate domova v Piešťanoch sa Andrej Schulz natrvalo presťahoval do Bratislavy, kde študoval a celý život pracoval ako pedagóg. Tu sa zoznámil s neskoršou manželkou Alžbetou, rod. Lörinczovou, s ktorou žil až do smrti v šťastnom manželstve. Ich jediná dcéra Andrea Schulz-Steinel si založila rodinu a pracuje už viac ako 20 rokov v Nemecku.

Počas interview v roku 1999 na terase hotela Jalta.

Za komunizmu bola celá rodina prenasledovaná a nikto nesmel ani len spomenúť rodinu Winterovcov. Po páde komunizmu sa Andrej Schulz odhodlane a vytrvalo pustil do boja proti zabudnutiu a pre oživenie spomienky na jeho starého otca, budovateľa piešťanských kúpeľov a ich svetového mena. Podarilo sa mu iniciovať vytvorenie a odhalenie pamätnej tabule pre Ľudovíta Wintera na priečelí Zeleného stromu a dlhoročnou snahou dosiahol nakoniec aj premenovanie ulice na dnešnú Winterovu. Bol na to veľmi hrdý. S radosťou prispieval do novín, časopisov a publikácií informáciami aj historkami o rodine a fotografiami z rodinného archívu. Vo filme Optimista možno naživo vidieť jeho autentický rozprávačský talent.

S manželkou Alžbetou v historickom vozidle pri stretnutí Winterovcov v roku 2011.

V roku 2011 sa v Piešťanoch uskutočnilo prvé historické stretnutie rodiny Winterovcov, na ktorom sa Andrej Schulz zúčastnil ako najstarší potomok Winterovcov. Chvíle, ktoré prežil, keď sa v historickom vozidle spolu a manželkou naposledy previezol cez Winterovu ulicu až do hotela Thermia Palace, kde ako malý chlapec spolu so starým otcom vítal svetové filmové hviezdy a iných vzácnych hostí, boli preňho veľmi dojímavé. Až do konca života na to často spomínal.

Miestom jeho posledného odpočinku spoločne s manželkou Alžbetou, ktorá ho nasledovala v roku 2018, je Martinský cintorín v Bratislave.

Andrej Schulz zostal v srdci celý život Piešťancom, chlapcom zo Zeleného stromu. Tak si ho zachováme v pamäti. Česť jeho pamiatke!

Andrea Schulz-Steinel

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava