Zelené kolobežky sa do kúpeľného mesta vrátili

Zelené kolobežky sú späť v Piešťanoch. Desiatky elektrických tátošov s označením Bolt sú od stredy 18. mája dostupné pre všetkých, ktorí majú stiahnutú mobilnú aplikáciu. Už na prvý pohľad je však vidno, že sú vynovené.

V Piešťanoch v tejto sezóne jazdí nová generácia kolobežiek. (Autor: am)

V Piešťanoch máme počas druhej sezóny novšiu generáciu kolobežiek. Sú masívnejšie, vzhľadovo sa odlišujú od „minuloročných“, ba dokonca na digitálnej obrazovke ukazujú aktuálnu rýchlosť jazdy. Maximum, čo kolobežka počas našej jazdy dosiahla, bolo 23 km/h.

Mesto Piešťany pred časom prinieslo informáciu od manažéra spoločnosti Bolt. Samuel Kmec informoval, že používatelia zdieľaných zelených kolobežiek budú mať čoskoro príležitosť otestovať nové bezpečnostné funkcie, ktoré dokážu zabrániť jazde vo dvojici, a tiež overia spôsobilosť na jazdu. Podľa jeho informácií platforma Bolt vyvinula systém rozpoznania náhlych zmien hmotnosti, ktoré naznačujú jazdu viacerých osôb.

Jazda vo dvojici je zákonom zakázaná na akejkoľvek elektrickej kolobežke, pričom pre zdieľané kolobežky neplatí žiadna výnimka. Novú bezpečnostnú funkciu sme preto chceli otestovať. Zviezli sme sa najprv jednotlivo a následne sme pribrali druhú osobu. Kolobežka sa bez problémov aktivovala, no vyššiu rýchlosť sme pre zachovanie bezpečnosti neskúšali. Napriek tomu, že jazdu vo dvojici zatiaľ kolobežka nevylučuje, nepokúšajte sa o ňu – je to zakázané, nebezpečné a nezodpovedné.

Po novom ukazujú na digitálnom displeji aktuálnu rýchlosť jazdy.

Do balíka bezpečnostných prvkov má podľa manažéra Boltu pribudnúť aj test reakčných schopností, ktorý by mal vyhodnotiť, či je jazdec triezvy. V rámci testu má kolobežkár reagovať v určitom čase na rozličné pokyny zobrazené v aplikácii ešte predtým, ako sa postaví na kolobežku. Táto funkcia zrejme tiež nie je doposiaľ aktivovaná, pretože vypožičanie kolobežky, štart i jazda sa uskutočnili rovnako ako vlani. Zelené kolobežky spoločnosť Bolt začala v Piešťanoch prevádzkovať 7. júna 2021.

Ako na prvú jazdu?

V prvom rade potrebujete mať stiahnutú mobilnú aplikáciu. Nájdete ju Google Play alebo App Store, má zelenú ikonku a volá sa Bolt. Keď si ju stiahnete, musíte aplikáciu prepojiť so svojím finančným zdrojom. Buď si naklikáte číslo platobnej karty, alebo si ju prepojíte s Google či Apple peňaženkou. Ide o to, aby ste mali čím za jazdu platiť.

Potom si nájdete na mape v aplikácii alebo niekde vo svojom okolí voľnú kolobežku. Zvolíte „Naskenovať“, povolíte prístup ku kamere (ak ho máte zablokovaný) a oskenujete QR kód na riadidlách kolobežky. Aplikácia sa vás spýta, či chcete začať jazdu, zvolíte „Začať jazdu“ a môžete vyraziť. Za „náskočné“ tento rok neplatíte, cena sa odvíja iba od toho, koľko minút budete jazdiť. Platí sa viac ako vlani – 13 centov za minútu. Aplikácia na záver jazdy sama z vášho účtu stiahne peniaze.

Ak nemáte s elektrickými kolobežkami skúsenosti, vedzte, že potrebovať budete len ruky. Palcom pravej pridávate, ľavou rukou brzdíte – ako na bicykli. Ak chcete jazdiť pomalšie, teda aby vás kolobežka pustila nanajvýš do rýchlosti 15 km/h, pomocou zeleného odznačiku v aplikácii si zvolíte režim začiatočníka.

Pozor na pravidlá

Kolobežku smiete používať len na cestách a cestičkách pre cyklistov, pričom zakázané je jej použitie v červenej zóne. Tú uvidíte vyznačenú v aplikácii, ale upozorní vás počas jazdy aj samotná kolobežka. V praxi to vyzerá tak, že bez problémov idete po Nitrianskej ulici okolo Auparku, no keď prídete na úroveň Námestia slobody, kolobežka zapípa a spomalí. Kým sa nedostanete za oranžovú zónu, kolobežka nepôjde rýchlejšie, ako je rýchlosť chôdze. Prevádzka je obmedzená na uliciach Winterova, Rázusova, Kukučínova, Poštová, Teplická, Nálepkova a Beethovenova.

Úplne zakázaná je na miestach: pešia zóna, parky okrem vyznačených cyklistických chodníkov (v mestskom parku, v parku na Štúrovej pri gymnáziu a v parku pri Pažickom moste), mosty cez rieku a kanál Váhu (Kolonádový most, Krajinský most, most na Lido, most na Bodonu), Kúpeľný ostrov, nábrežie Váhu od Krajinského mosta po most na Lido a cintoríny na Žilinskej a Bratislavskej ceste.

A nezabudnite – parkovať treba ohľaduplne k ostatným chodcom, cyklistom, vodičom. Ideálne pri bicyklových stojanoch, prípadne na okraji chodníka pozdĺžne. Neparkujte na súkromných pozemkoch ani neblokujte dôležité výjazdy. Jazdite bezpečne! 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela